|

VIDEO
/
Hosni Mubarak konačno podnio ostavku!

Hosni Mubarak konačno podnio ostavku!
0
S
Sarajevo-x.com
11.2.2011. u 17:19
69
komentara
0

dijeljenja
Hosni Mubarak konačno podnio ostavku! Foto: AP
Hosni Mubarak podnio je ostavku na mjesto egipatskog predsjednika 18. dana protesta širom ove zemlje, javlja Al Jazeera. Mubarak je vlast predao oružanim snagama.
Mubarakovu ostavku potvrdio je Omar Suleiman, potpredsjednik Egipta, u televizijskom obraćanju naciji.

Vijest je uzrokovala neviđeno slavlje na ulicama glavnog egipatskog grada Kaira, na kojim se okupilo više od milion demonstranata, koji su željno očekivali Mubarakov odlazak.

Mubarak pobjegao iz Kaira

Opozicioni demonstranti mašu egipatskim zastavama i uzvikuju slogane "Egipat je slobodan".

Uskoro se očekuje i obraćanje vojnih zvaničnika, kojima je Mubarak predao vlast.

Podsjećamo da je ranije tokom dana Mubarak zajedno sa porodicom napustio svoju rezidenciju u Kairu i otišao u Sharm el-Sheikh.

Jedan od lidera egipatske opozicije Mohamed El Baradei izjavio je da je ovo "najsrećniji dan" u njegovom životu, poslije objave da se predsjednik Hosni Mubarak povukao sa položaja i predao ovlaštenja vojsci.

"Decenijama smo čekali na ovo. Svi se nadamo da ćemo sa vojskom raditi na pripremi slobodnih i poštenih izbora. Očekujem da će uslijediti prelazni period sa podjelom vlasti između vojske i naroda", rekao je El Baradei u telefonskoj izjavi Reutersu.

Opozicionari presretni


Na pitanje da li će se kandidovati za položaj predsjednika, on je odgovorio: "Ne razmišljam o tome. Dovoljno sam proživio i sretan sam što vidim da je Egipat oslobođen."

Aktivista Wael Ghonim, koji je postao jedan od junaka protesta jer je svojom kampanjom na internetu inspirisao ulične demonstracije, čestitao je sunarodnicima u poruci na servisu Twitter: "Čestitke Egiptu, kriminalac je napustio palatu".

Uticajna organizacija Muslimansko bratstvo u Jordanu saopštila je da je Mubarakova odluka o povlačenju sa vlasti "lekcija" za sve režime u arapskim zemljama.

"Arapski režimi treba da nauče lekciju iz ovoga što se dogodilo. Svi arapski narodi pate zbog korupcije u njihovim režimima. Mubarakov odlazak trebalo je da se desi na samom početku. To je prirodno poslije represije i korupcije. Čestitke egipatskom narodu", izjavio je portparol ovog pokreta.

Merkel dijeli radost s Egipćanima

Mnogi Jordanci okupili su se na proslavi ispred Egipatske ambasade u Amanu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je Mubarakovu odluku kao "istorijski događaj" i pozvala sadašnje i buduće lidere u Egiptu da osiguraju da ove promjene budu nepovratne.

"Radujem se sa egipatskim narodom", rekla je Merkelova novinarima.

Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...