Stotine hiljada demonstranata
0

"Mubarak više nije predsjednik Egipta!"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trgom Tahrir prolomilo se u petak oduševljenje stotina hiljada demonstranata - Mubarak više nije predsjednik Egipta!

U kratkom televizijskom obraćanju potpredsjednik Oman Suleiman je obavijestio javnost da Mubarak odlazi i da vlast predaje vojnom vijeću. Izjavio je da će vojno vijeće voditi državne poslove u toj najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji. Slobodni i pošteni izbori obećani su za septembar.

"Srušili smo režim, Bog je velik!", uzvikuju oduševljeni demonstranti koji u nevjerici plaču i grle jedno drugo. Veličanstveni vatromet obasjao je trg Tahriri kojeg složni Egipćani nisu napuštali posljednjih 18 dana.

Jedan od vođa opozicije i dobitnik Nobelove nagrade Mohamed ElBaradei kazao je za Associated Press kako mu je danas najbolji dan u životu. "Nakon stoljeća represija ova zemlje je oslobođena", kazao je. Smatra kako će vojsci i narodu trebati oko godinu dana da postave temelje novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Televizija Al-Arabiya izvijestila je da su egipatski predsjednik Hosni Mubarak i njegova obitelj iz vojne zračne baze u predgrađu napustili Kairo i otišli na nepoznato odredište.

Informaciju je potvrdila i egipatska državna televizija, ne otkrivajući gdje je Mubarak tačno, no svjetske agencije objavile su kako se predsjednik nalazi u u odmaralištu na Crvenom moru Sharm el-Sheikhu gdje ljetuje godinama i posjeduje luksuznu rezidenciju. Odlazak vide kao pokušaj da se makne iz užarenog Kaira dok se ne smiri stanje.

Bijesni zbog odluke egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da ostane na vlasti, Egipćani su krenuli pred njegovu palaču u Kairu, kao i na proteste u drugim gradovima u dosad najmasovnijem iskazu narodnog protivljenja njegovoj vladavini.

Stotine tisuća ljudi molilo je na središnjem trgu Tahrir, a vjerski dužnosnici njihovu borbu protiv Mubaraka uspoređuju s onom proroka Mojsija s faraonom. "Neka Bog istjera tlačitelje!", izvikivali su. "Amen, amen", odgovarali su okupljeni.

Pred predsjedničkom palačom demonstranti mole iza vojnih vozila, a članovi Republikanske garde u tenkovima iza bodljikave žice drže ih dalje od palače Ittihadiya. Vojnici su mirno promatrali demonstrante.

Još sinoć, dok se iščekivalo obraćanje predsjednika egipatski mediji su javljali kako je snimka zapravo napravljena prije, te da je Mubarak otišao upravo u Sharm el-Sheikh. No, državna egipatska televizija je opovrgnula navode te tvrdi da je snimka snimana uživo. No, televizijska postaja Al-Hurra izvještava kako se Mubarak nalazi u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"On mora otići iz zemlje i naši zahtjevi su jasni. želimo da cijela stranka NDP prestane postojati jer su uništili našu zemlju", kazao je Magdy Sabry, jedan od stotine tisuća prosvjednika ispred predsjedničke palače.

U isto vrijeme Muslimansko bratstvo, glavna opozicijska stranka u Egiptu, poziva demonstrantee da i dalje nastave tražiti ostavku Mubaraka. "Vaša je sudbina suprotstaviti se arogantnom i koruptivnom režimu koji se igra s vašim strpljenjem, zatražite svoja prava", istaknuli su u stranci.