|

Demonstranti traže Mubarakov odlazak

Demonstranti traže Mubarakov odlazak
0
S
SRNA
25.1.2011. u 21:21
13
komentara
0

dijeljenja
Demonstranti traže Mubarakov odlazak Foto: AP
Desetine hiljada demonstranata na ulicama egipatskih gradova danas je skandiralo protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, izražavajući protivljenje režimu koji je za njih postao simbol siromaštva i represije.
Na centralnom trgu Tahrir u Kairu, hiljade ljudi uzvikivali su zajedno: "Narod želi da svrgne ovaj režim!"

Protesti inspirisani događajima u Tunisu održani su širom zemlje, uprkos masovnom prisustvu policije. Analitičari procjenjuju da su ovo najveće demonstracije u Egiptu od 1977. godine, kada su protesti, takođe, potresali ovu najmnogoljudniju arapsku zemlju.

"Mubaraku, odlazi! Zbog tebe smo gladni, ti nas mučiš po policijskim stanicama i ti si američki agent", rekla je jedna majka na demonstracijama u Kairu dok je mahala egipatskom zastavom.

Drugi su iza nje uzvikivali "Hljeb, sloboda, dostojanstvo!", a neki su poručili Mubaraku da "Saudijska Arabija čeka na njega", aludirajući na svrgnutog predsjednika Tunisa Zina El Abidina Ben Alija, koji je pobjegao u tu zemlju.

Među građanima kruži vic o telefonskom razgovoru između Mubaraka i Ben Alija, dok bivši tuniški lider putuje avionom.

"Halo, Hosni. Vidiš li šta su mi uradili? Mogu li da dođem da prespavam kod tebe?", kaže Ben Ali.

Mubarak odgovara: "Naravno da ne možeš, jesi li lud? Sve si nam pokvario. Idi Abdulahu u Saudijsku Arabiju, prenesi mu pozdrave i reci mu da ću ove godine možda doći ranije na hodočašće".
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...