Protesti u Egiptu
0

Demonstranti traže Mubarakov odlazak

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Desetine hiljada demonstranata na ulicama egipatskih gradova danas je skandiralo protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, izražavajući protivljenje režimu koji je za njih postao simbol siromaštva i represije.

Na centralnom trgu Tahrir u Kairu, hiljade ljudi uzvikivali su zajedno: "Narod želi da svrgne ovaj režim!"

    Protesti inspirisani događajima u Tunisu održani su širom zemlje,  uprkos masovnom prisustvu policije. Analitičari procjenjuju da su ovo najveće demonstracije u Egiptu od 1977. godine, kada su protesti, takođe, potresali ovu najmnogoljudniju arapsku zemlju.

    "Mubaraku, odlazi! Zbog tebe smo gladni, ti nas mučiš po policijskim stanicama i ti si američki agent", rekla je jedna majka na demonstracijama u Kairu dok je mahala egipatskom zastavom. 

    Drugi su iza nje uzvikivali "Hljeb, sloboda, dostojanstvo!", a  neki su poručili Mubaraku da "Saudijska Arabija čeka na njega", aludirajući na svrgnutog predsjednika Tunisa Zina El Abidina Ben Alija, koji je pobjegao u tu zemlju.

    Među građanima kruži vic o telefonskom razgovoru između Mubaraka i Ben Alija, dok bivši tuniški lider putuje avionom.

    "Halo, Hosni. Vidiš li šta su mi uradili? Mogu li da dođem da prespavam kod tebe?", kaže Ben Ali.
    Mubarak odgovara: "Naravno da ne možeš, jesi li lud? Sve si nam pokvario. Idi Abdulahu u Saudijsku Arabiju, prenesi mu pozdrave i reci mu da ću ove godine možda doći ranije na hodočašće".