{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojnici u Kanadi vježbaju na metama "Bosanac", bh. zajednica ogorčena

3.3.2015. u 09:04
83
321
Vojnici u Kanadi vježbaju na metama "Bosanac", bh. zajednica ogorčena
83
Britanski vojnici koji svoju obuku vrše u Kanadi uskoro će svoje umijeće pokazivati gađajući mete koje se zovu "Bosanac RPG" i "Somalac AK47".
Dokument kanadske vlade koji se tiče nabavke čovjekolikih meta pokazuje da su korišteni nacionalni nazivi koji su izazvali negodovanje.

Ipak, nakon što su kanadski mediji, prvenstveno Global News, otkrili o čemu se radi, vojska je ubrzo uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale "BM" i "SM" (Bosnian-Somalian Male).

I dok je imenovanje završeno, kupovina čovjekolikih meta nije, a članovi bosanske i somalske zajednice u Kanadi izrazili su svoju zabrinutost što se mete za vježbe vojske dizajniraju kako bi "ličile" na njih.

"Ovo je sramotno. Većina ljudi u bh. zajednici došla je u Kanadu za vrijeme rata i genocida. Mnogi od njih su prošli kroz logore, a u Kanadi su pronašli svoj mir", rekao je Midhat Ćehajić iz Bosansko-kanadske asocijacije.

Mete proizvodi kompanija Strategic Operations iz Californije, a glasnogovornik firme tvrdi da ona u svojoj ponudi nema "Bosance" ni "Somalce", ali da ih korisnici svakako mogu zatražiti.

Ćehajić je dodao da su kanadske i NATO trupe spasile njegovu porodicu za vrijeme rata u BiH. Dvije decenije kasnije, Kanada organizuje vojne vježbe sa metama koje navodno liče na Bosance.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: