Svijet
35

Izvinjenje Kanade i Velike Britanije zbog skandala o imenu vojne mete "Bosanac RPG"

Klix.ba
Sporna meta
Sporna meta
Nakon što su kanadski mediji objavili informaciju da tamošnji vojnici vrše vježbe na metama koje nose naziv "Bosanac RPG" i "Somalac AK47", reagovali su Institut za istraživanje genocida i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike koji su tražili izvinjenje od kanadskih institucija.

Dvije sedmice nakon objavljivanja vijesti, na adresu navedenih institucija stiglo je i zvanično izvinjenje kanadskih i britanskih vlasti povodom kupovine meta s uvredljivim nazivom.

Kanadska vlada je izrazila žaljenje i izvinjenje povodom diskriminirajućih naziva za vojne mete, dok je Britanska vlada izjavila da njena armija neće koristiti vojne mete sa diskriminirajućim nazivom.

U odgovoru Ministarstva odbrane Velike Britanije između ostalog stoji da se sporne mete više neće koristiti kao dio obuke koju preduzimaju britanske trupe u Kanadi.

"Dijelim sa vama svoje razočarenje u vezi sa odlukom Vlade Kanade za kupovinu vojnih meta sa etničkim imenom 'bosanski muškarac'. Pozivam Vladu Kanade da se prvo izvini za odabir tih meta, a zatim da spriječi kupovinu takvih meta u budućnosti. Vojne mete sa etničkim ili nacionalnim imenom nisu u skladu sa kanadskom tradicijom multikulturalizma i ne trebaju se nikada upotrebljavati na kanadskom tlu", stoji u odgovoru Paula Dewara, člana Kanadskog parlamenta i NDP kritičara vanjskih poslova.

Prema informaciji koju su IGK i kanadski ogranak KBSA dobili od Ambasade Bosne i Hercegovine u Ottawi, putem koje je protestno pismo uručeno nadležnim državnim organima Kanade, Vlada Kanade je pozitivno odgovorila na zahtjeve u pismu, izrazila žaljenje zbog naziva meta koji je ponizio dio kanadskih građana – prije svih kanadske Bošnjake i izvinila se građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi za ponižavajuće imenovanje vojnih meta, navodi se u saopštenju Instituta za istraživanje genocida i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.