Svijet
249

Vojnici Saudijske Arabije već stižu u Tursku, sve spremno za intervenciju u Siriji

Klix.ba
Vojna baza Incirlik (Foto: EPA)
Vojna baza Incirlik (Foto: EPA)
Turska i Saudijska Arabija bi mogle izvesti kopnenu operaciju protiv grupe Islamska država (IS) u Siriji. Saudijska Arabija će rasporediti lovačke avione u jednoj turskoj bazi rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu ej za turske medije potvrdio danas da su prvi saudijski vojnici već stigli u Tursku, tačnije u vojnu bazu Incirlik.

"Ako postoji strategija protiv IDIL-a, onda bi Turska i Saudijska Arabija mogle učestvovati u kopnenoj operaciji", rekao je ministar, a prenijeli dnevni listovi Yeni Safak i Haberturk.

"Saudijska Arabija šalje također u Tursku avione, u Incirlik, veliku vojnu bazu na jugu zemlje", dodao je on, navela je novinska agencija AFP.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir rekao je danas da ruska vojna intervencija neće pomoći Assadu da ostane na vlasti.

"Neće biti Assada u budućnosti", rekao je on.

Nejasno je da li Saudijska Arabija kurdske snage također smatra teroristima i da li će se boriti i protiv njih. Također, bilo kakav kopnena akcija mogla bi dovesti do sukoba sa Rusijom.