Svijet
0

Cavusoglu o borbi protiv IDIL-a: Saudijski avioni bi mogli doći u Tursku narednih dana

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako bi avioni Saudijske Arabije mogli uskoro doći u Tursku, s ciljem borbe protiv terorističke organizacije IDIL.

Cavusoglu je tokom posjete turskom gradu Antalya odgovarao na pitanja novinara, a tom prilikom se osvrnuo i na borbu protiv IDIL-a.

On je kazao kako se Turska aktivno bori protiv terorističkih organizacija IDIL, PKK, DHKP-C, te da je vrlo aktivna i u koaliciji koja je formirana s ciljem borbe protiv IDIL-a.

Prema njegovima riječima, mnoge zemlje su uključene u ovu koaliciju, no nisu sve aktivne u borbi protiv IDIL-a. Kada je riječ o onim zemljama koje pružaju podršku u borbi protiv terorista IDIL-a to su SAD, Velika Britanija, Njemačka, te zaljevske zemlje Katar i Saudijska Arabija.

Cavusoglu je istakao kako su turske vojne baze otvorene za sve zemlje koje žele poslati svoje avione za borbu protiv IDIL-a, te dodao:

"To je naša zajednička borba. Saudijska Arabija je željela poslati avione i aktivno pružiti podršku u vojnim akcijama. Avioni još nisu stigli, radi se na tome. Saudijski avioni mogli bi doći narednih dana."