Vjeruje se da je slučajno
2

Vojnici iz Sjeverne Koreje prešli granicu sa Južnom Korejom, Južnokorejanci zapucali

F. H.
Foto: BBC
Foto: BBC
Sjevernokorejski vojnici nakratko su prešli demilitariziranu zonu (DMZ) u utorak, saopćila je Južna Koreja, uoči rijetkog državnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Vojnici su se povukli nakon što je južnokorejska vojska ispalila hice upozorenja, ali Seul vjeruje da njihovo kršenje granice nije bilo namjerno.

Južna Koreja rekla je kako vjeruje da su vojnici slučajno prešli granicu dok su utvrđivali granicu, što je drugi takav incident u više od sedam dana.

Sama granica nije ograđena, a putokazi su zaklonjeni bujnom vegetacijom.

"20 do 30 vojnika došlo je oko 20 metara ispod vojne linije razgraničenja (MDL) unutar demilitarizirane zone (DMZ)", stoji u saopćenju južnokorejskog Združenog štaba (JCS).

To je drugi incident o prelasku u dvije sedmice, a Seul je rekao da su sjevernokorejske trupe prešle u Južnu Koreju 9. juna s alatom, uključujući pijuke. Povukli su se kada su Južnokorejci reagirali upozorenjima preko zvučnika i pucnjevima upozorenja.

JCS je primijetio da Sjeverna Koreja od aprila šalje veliki broj vojnika u DMZ da očiste vegetaciju i izgrade utvrde.

Vojni dužnosnici u Seulu primijetili su da su sjevernokorejske trupe pretrpjele višestruke gubitke dok su radile oko DMZ-a zbog eksplozija mina tijekom građevinskih napora.

Dodali su da je Sjeverna Koreja dovršila obnavljanje starih stražarskih mjesta u tom području u januaru, prije postavljanja novih mina na cestama između zemalja.

"Čini se da je ovaj rad usmjeren na jačanje kontrole nad sjevernokorejskim trupama i stanovnicima, što uključuje sprječavanje prebjega", rekao je JCS.

DMZ je jedno od najteže utvrđenih područja na svijetu, ničija zemlja koja stoji kao ostatak Hladnog rata. Od Gyeonggi-doa na zapadu do Gangwon-doa na istoku, 160 milja (258 km) duga DMZ dijeli Korejski poluotok na dva dijela.

Dok je 196 ljudi pobjeglo iz Sjeverne Koreje u Južnu Koreju 2023., gotovo niko ne prelazi utvrđenu granicu. Većina umjesto toga prelazi u Kinu, a zatim u Južnu Koreju.

Najnoviji prelazak dolazi dok se Sjeverna Koreja priprema primiti ruskog predsjednika Vladimira za njegov prvi posjet toj zemlji u više od 20 godina, nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un prošle godine otputovao u Rusiju.

SAD je izrazio zabrinutost zbog produbljivanja odnosa između dviju zemalja, rekavši da ih muči isporuka sjevernokorejskih projektila za rat u Ukrajini.

Uz SAD, Južna Koreja također je optužila Sjevernu Koreju za opskrbu Rusije artiljerijom i drugom opremom, vjerovatno u zamjenu za hranu i vojnu pomoć.

Pojačane su napetosti između Seula i Pjongjanga u posljednjih nekoliko sedmica, jer je Južna Koreja nastavila s propagandnim emisijama prema sjeveru kao odgovor na to što je Kimov režim poslao stotine balona koji su nosili smeće preko granice.