{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojna akcija u Libiji mogla bi potrajati mjesecima

F
27.3.2011. u 19:59
0
1
Vojna akcija u Libiji mogla bi potrajati mjesecima
0
Vojna akcija u Libiji mogla bi potrajati mjesecima
Foto: AFP
Vojna akcija u Libiji dala je podstrek pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija, ali bi mogla potrajati mjesecima, ocijenili su najviši predstavnici američke administracije.
U intervjuima koje je danas emitovale TV mreže NBC, ABC i CBS, ministar odbrane Robert Gejts i državni sekretar Hilari Klinton rekli su da je intervencija SAD-a i njihovih saveznika učinila da Gadafijeve snage nemaju obranu od vazdušnih napada i stvorila uslove da opozicija vojno napreduje ka zapadu zemlje.

Oni su rekli i da su SAD u velikoj mjeri ispunile cilj određen mandatom Ujedinjenih nacija, koji govori o zaštiti libijskih civila.

"Lišili smo ga njegovog oklopa", rekao je Gejts i dodao da bi SAD uskoro mogle da drugima prepuste vodeću ulogu u provođenju zone nelijetanja nad Libijom i napada na Gadafijeve kopnene snage.

Klintonova je dodala da se sada vidi, zbog dobre saradnje u koaliciji, da Gadafijeve trupe počinju da se vraćaju ka zapadu, a opozicija ponovo osvaja prostor koji je izgubila.

Gejts je rekao da bi za održavanje zone zabrane letenja moglo biti potrebno mnogo manje napora, nego za njeno uspostavljanje, kao i da Pentagon sada planira da povuče resurse koji bi trebalo da budu prebačeni na Evropljane i druge zemlje koje će u Libiji preuzeti krupniju ulogu.

On je na pitanje da li to znači američko vojno angažovanje do kraja godine odgovorio: "Mislim da niko na to ne može da odgovori".

Gejts i Klitnonova su insistirali da je cilj vojne akcije zaštita civila, iako su izrazili nadu da će pritisak međunarodnih sankcija i izolacije možda od Gadafija odvojiti preostale sljedbenike i dovesti do pada njegove vlade.

Ne bi trebalo isključiti mogućnost da dođe do rascjepa u režimu, dodao je Gejts.

Klintonova je dodala da Gadafijevi vojni i politički savjetnici sve više traže pregovore.

Prema njenim riječima, administracija šalje sljedeće poruke ljudima oko Gadafija: "Da li želite da budete parija? Da li želite da završite pred međunardonim krivičnim sudom? Sada je vrijeme da se iz ovoga izvučete i pomognete promjenu".

Na pitanje da li sukobi u Libiji predstavljaju prijetnju po SAD, Gejts je odgovorio da to nije vitalni američki nacionalni interes, ali da je situacija u svakom slučaju zahtijevala američko prisustvo.

Prema njegovim rečima, sa krhkim demokratskim promjenama u Tunisu i Egiptu, bilo je opasno dozvoliti destabilizaciju čitavog regiona.

Odgovarajući na pitanje o Jemenu, gdje predsjednik jedva održava svoju 33 godine staru vlast, Gejts je izrazio veliku zabrinutost i podsjetio da najagresivniji ogranak Al Kaide djeluje iz Jemena.

Klinton je dodala da su uzeti u obzir i interesi evropskih saveznika koji su, zajedno sa SAD, krenuli na Afganistan prije 10 godina.

Ona je, međutim, odbila da kaže da li će se SAD umješati i u druge sukobe, u zemljama gdje narod traži rušenje vlade.

Na pitanje o Siriji, Klinton je odgovorila da je suviše rano da se govori o intervenciji u toj zemlji i dodala da je sirijski predsjednik Bašir al Asad drugačiji lider od Gadafija i da mnogi kongresmeni koji su posjetili tu zemlju smatraju da je on reformator, prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: