Hillary Clinton
0

"Nesagledive posljedice jednostranih koraka u Libiji"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je ponovila da je za rješavanje libijske krize neophodan međunarodni konsenzus i istakla da bi jednostrani korak SAD-a mogao imati nesagledive posljedice.

Ona je, u pretresu pred odborom Predsjedničkog doma Kongresa, također izrazila duboke sumnje u prijedlog o uspostavljanju zone zabrane leta iznad Libije, podsjetivši da svojevremeno takve mjere prema Iraku i Srbiji nisu imale mnogo efekta.

Clinton je istakla da je administracija predsjednika Baracka Obame uvjerena u imperativ da se s drugim državama postigne saglasnost o tome šta treba dalje činiti u vezi s Libijom.

"Nastojimo da stvorimo međunarodni konsenzus, jer mislimo da je to apsolutno ključno za sve što radi bilo ko od nas", rekla je ona i dodala da postoji značajna razlika u stavovima o tome šta treba učiniti.

"Bez međunarodnog odobrenja, ako bi SAD djelovale same, stupile bi u situaciju čije su posljedice nesagledive", upozorila je ona.

Clinton je dodala da su SAD usmjerene na slanje humanitarne pomoći i građenje veza s libijskom opozicijom, kao i da suspenduju odnose s libijskom ambasadom u Washingtonu, čije su se diplomate već odrekle lidera Gaddafija.

"Očekujemo da okončaju operacije kao ambasada Libije", dodala je ona.

Clinton je također rekla da su u Washingtonu zabrinuti da Gaddafi, koji je 2003. godine pod pritiskom pristao da odustane od oružja za masovno uništenje, i dalje ima na raspolaganju nešto od tih kapaciteta.

"On ima i dalje, kao što vjerovatno znate, nešto preostalog hemijskog oružja, zbog čega smo zabrinuti", istakla je Clinton.

Ona je naglasila da SAD traže svaku zamislivu opciju za sljedeće korake prema Libiji, ali da predlaganje zone neletenja nad tom zemljom možda i nije najbolja.

"Želim da podsjetim da smo imali zonu neletenja nad Irakom, to nije spriječilo Saddama Husseina da ubija narod na tlu i nije ga uklonilo s vlasti. Imali smo zonu neletenja i 78 dana bombardovanja Srbije, to nije Miloševića uklonilo s položaja, nije ga otjeralo s Kosova sve dok naše i trupe naših saveznika nisu stupile na teren", rekla je Clinton.

"Želim da ljudi zaista shvate šta hoćemo", dodala je ona i pružila uvjeravanja da predsjednik Obama neće donijeti nikakvu odluku bez njenog pažljivog razmatranja.