Robert Gates
0

"Nijedna vojna opcija u Libiji neće biti provedena bez ovlaštenja UN-a"

FENA
Robert Gates (Foto: AP)
Robert Gates (Foto: AP)
Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da NATO savez planira "sve vojne opcije" u vezi s Libijom, ali ništa od toga neće provoditi, uključujući i zonu zabranjenog letenja, bez ovlaštenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Američki ministar je rekao u Bruxellesu da bilo kakva vojna akcija saveza mora biti temeljena na "dokazanoj potrebi" i imati "jasan mandat" i podršku u regiji. Do ovih njegovih izjava došlo je u četvrtak na završetku sastanka ministara obrane zemalja članica NATO saveza.

Ministar Gates je također rekao da je Sjevernoatlantski savez postigao sporazum o prerazmještaju svojih brodova u Mediteranu bliže libijskoj obali kako bi nadgledali embargo na oružje i pomogli s eventualnim humanitarnim operacijama.

Američka državna tajnica Clinton je također rekla da je međunarodno odobrenje "od kritične važnosti" za bilo koju vojnu mjeru koju bi Sjedinjene Države ili neko drugi mogao poduzeti protiv Moamera Gadafija.

Ona je u četvrtak također izrazila podršku libijskoj opoziciji, rekavši kako će se susresti s njihovim predstavnicima u Sjedinjenim Državama, ali i tokom posjeta Egiptu i Tunisu sljedeće sedmice, prenijela je VoA.

U svome svjedočenju pred jednim kongresnim panelom u četvrtak tajnica Clinton je rekla da bi bilo kakva jednostrana akcija Sjedinjenih Država mogla imati nesagledive posljedice.

Napomenula je da su ranije uvedene zone zabranjenog letenja zapadnih zemalja imale vrlo mali učinak na svrgavanje autokratskih čelnika u Iraku i Srbiji.