Svijet
0

Vođa Islamskog džihada pozvao na uništenje Izraela

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Deseci hiljada pristalica Islamskog džihada okupili su se u petak na ulicama grada Gaze uzvikujući "Smrt Americi!" i "Smrt Izraelu!" Mladići i dječaci obučeni u bijele majice s natpisima u obliku puške nosili su fotografije ubijenih ekstremista i crne zastave te palestinske organizacije.

Lider Islamskog džihada Ramadan Shalah, koji živi u izgnanstvu u Damasku, poslao je snimljenu poruku povodom godišnjice ubistva jednog od svojih prethodnika Fathija Shkakija na Malti 1995.

Vjeruje se da iza ubistva Shkakija stoje agenti Mossada.

"Izrael neće donijeti mir u regiji, donijet će samo rat i uništenje i zato slogan svih treba biti da Izrael mora biti zbrisan", poručio je Shalah, koji je na listi traženih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vođe Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, pridružile su se mitingu, jednom od najvećih u čast toga borbenog pokreta, prenose izraelski mediji izvještaje britanske novinske agencije Reuters.

Islamski džihad odgovoran je za niz napada na Izraelce 1980-ih, u vrijeme kada su ovi dolazili u pojas Gaze da kupuju jeftinu robu. Kasnije su ti napadi prerasli u samoubilačke bombaške akcije u Izraelu.

Posljednjih godina Islamski džihad uglavnom sporadično ispaljuje rakete i mine na jug Izraela.

Zvaničnici Islamskog džihada, koji tvrde da se mitingu odazvalo oko 100.000 ljudi, kažu da je to bio referendum palestinskog naroda koji je potvrdio da okupljeni odbacuju mirovni proces s Izraelom.

Direktni pregovori između Izraela i Palestinske uprave predsjednika Mahmouda Abbasa, vođe umjerenijeg palestinskog pokreta Fataha koji dominira na Zapadnoj obali, obnovljeni su 2. septembra nakon 20 mjeseci zastoja.

Pregovori su zapali u ćorsokak već 26. septembra kada je istekao izraelski moratorij na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.