Benjamin Netanjahu
0

Moguć privremeni mirovni sporazum

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Privremeni mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca moguć je u slučaju da dvije strane ne postignu dogovor o ključnim pitanjima iz mirovnog procesa, izjavio je večeras izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

"Ako zapadnemo u ćorsokak u razgovorima o Jerusalimu i izbjeglicama, onda je možda moguće da ishod bude privremeni sporazum. To je moguće i ne mogu da odbacim tu mogućnost", rekao je Netanjahu u intervjuu izraelskom Kanalu 10.

Ovo je prvi put da je Netanjahu pomenuo mogućnost alternativnog puta u slučaju neuspjeha mirovnih pregovora koji su blokirani od oktobra.

 Izraelski premijer odbio je da detaljnije razgovara o eventualnom privremenom mirovnom sporazumu sa Palestincima.

Palestinci u Pojasu Gaze danas su obilježili dvije godine od razorne invazije Izraela na ovu obalsku enklavu u vrijeme obnovljenih tenzija u odnosima sa jevrejskom državom.

 Pokret Islamski džihad obilježio je godišnjicu pozivom na "otpor" Izraelu, a njegov portparol izjavio je da je ova organizacija spremna za novi rat sa Izraelom.

 Pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, organizovao je komemoraciju na kojoj je objavljeno da je u okršaju sa Izraelom prije dvije godine poginulo 366 pripadnika policije i snaga bezbjednosti, te da je do danas obnovljeno 70 odsto porušenih policijskih stanica.
 Šef policije Gaze položio je vijenac u policijskom štabu gdje je u izraelskom vazdušnom udaru prvog dana ofanzive poginulo 230 ljudi. 

 Hamas je takođe objavio da će posaditi 1 440 sadnica u sjevernom dijelu Gaze, po jednu za svakog Palestinca koji je poginuo tokom invazije koja je trajala 22 dana.