{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voda u Tokiju sigurna za piće već treći dan

F
26.3.2011. u 16:53
0
0
Voda u Tokiju sigurna za piće već treći dan
0
Voda u Tokiju sigurna za piće već treći dan
Tokio
Razina radioaktivnosti vode u tokijskom vodovodu nastavlja padati u subotu, treći dan zaredom i ona se može piti, saopćile su gradske vlasti.
U uzorku vode uzetom u subotu ujutro u jednom kilogramu otkrivena su 34 bekerela radioaktivnog joda u postrojenju Kanamchi i 48 bekerela u postrojenju Asaka u prefekturi Saitama, nedaleko od Tokija. U postrojenju za pročišćavanje vode Ozaki, u tokijskom predgrađu Hamuri nije detektirana prisutnost radioaktivnog joda, prenijela je agencija Kyodo.

Sve tri vrijednosti su ispod limita od 100 bekerela, tako da je voda sigurna za piće i za djecu koja imaju manje od godinu dana.

U utorak je u postrojenju Kanamachi otkriveno 210 bekerela radioaktivnog joda zbog čega su gradske vlasti preporučile stanovnicima Tokija da ne daju djeci vodu iz vodovoda.

Upozorenje je povučeno u četvrtak kada se razina radioaktivnosti vode smanjila na 79 bekerela.

Vodu od danas mogu piti i stanovnici prefekture Ibaraki, stanovnici Tokaimure, Hitachija i Hitachiota, dok je restrikcija ostala na snazi u Kasami i Torideu.

U Tamuri, u prefekturi Fukushima, vlasti su pozvale stanovnike da ne daju djeci vodu, jer je tamo ustanovljeno 107 bekerela radioaktivnog joda po kilogramu vode.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: