{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radioaktivni jod pronađen u hrani i vodi za piće

F
19.3.2011. u 16:18
0
1
Radioaktivni jod pronađen u hrani i vodi za piće
0
Radioaktivni jod pronađen u hrani i vodi za piće
Foto: Press Assoc.
Nivo radijacije u mlijeku i špinatu iz oblasti blizu japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, oštećene u zemljotresu, iznad je propisanih standarda, a mala količina radioaktivnog joda pronađena je i u pitkoj vodi u Tokiju i prefekturama oko nuklearke, saopćila je u subotu japanska vlada.
Glavni sekretar kabineta Yukio Edano istakao je da nivo radijacije koji je otkriven u mlijeku i špinatu ne predstavlja, za sada, rizik po ljudsko zdravlje i pozvao potrošače da ostanu smireni. Neobrađeno mljeko iz grada Kawamata u prefekturi Fukushima sakupljeno je u periodu između srijede i petka, a špinat u petak, iz šest općina u prefekturi Ibaraki, prema podacima ministarstva zdravlja.

Vlada je poslije incidenata u nuklearnom kompleksu naredila evakuaciju stanovnika iz oblasti u krugu od 20 kilometara oko centrale, a ljudima koji žive do 30 kilometara od nuklearke savjetovala je da ostanu u kućama.

Mlijeko i špinat u kojima je nađen viši nivo radijacije porijeklom je iz oblasti izvan te zone do 30 kilometara, prenosi japanska novinska agenicija Kyodo.

Nivo joda nađen u mlijeku je tri do pet puta veći od normalnog, a u špinatu tri do sedam i po puta, saopćilo je ministarstvo. Prema saopćenju vlasti u Fukushimi, neobrađeno mlijeko nije dospjelo do tržišta, jer fabrika koja je trebalo da ga preradi zbog zemljotresa nije radila.

Lokalne vlasti pozvale su mljekare u Kawamati da ne koriste i ne šalju svoje neobrađeno mlijeko, kao i ostale farmere u zoni oko nuklearke da ne konzumiraju, niti šalju svoje proizvode.

Vlasti u prefekturi Ibaraki saopćile su da je vjerovatnoća da je špinat dospio do tržišta veoma mala. U Tokiju, njegovoj okolini i većini prefektura oko Fukushime u vodi iz česme pronađene su male količine radioaktivnog joda, a u dvije prefekture, Tochigi i Gunma, u vodi su nađeni tragovi cezija, saopćilo je ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije. Ministarstvo je naglasilo da ta količina ne utiče na ljudsko zdravlje, čak i ako se unese u organizam.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: