Konačno će dobiti dokumente
5

Vlasti 15-godišnjoj Islanđanki dozvolile da koristi ime Blaer

Klix.ba
Bjork i njena kćerka Blaer
Bjork i njena kćerka Blaer
Islanđanka Blaer Bjarkardottir dobila je pravo da legalno koristi ime koje joj je dala njena majka Bjork Eidsdottir, unatoč protivljenju vlasti i strogim islandskim zakonima o imenima.

Okružni sud u Reykjaviku presudio je u četvrtak da 15-godišnjakinja može koristiti ime Blaer, koje u prijevodu znači lagani povjetarac. Presuda poništava raniju odluku islandskih vlasti da se djevojka ne može zvati Blaer, jer to nije žensko ime.

Ona je do sada u službenim dokumentima identifikovana samo kao "djevojka" pošto njeno ime nije bilo zakonski priznato.

"Veoma sam sretna. Drago mi je da je sve gotovo. Očekujem da ću sada dobiti nove lične dokumente i konačno će u mom pasošu pisati Blaer", kazala je Bjarkardottir.

Poput nekoliko drugih zemalja, kao što su Njemačka i Danska, i Island ima službena pravila o imenima koja se mogu dati novorođenčetu. Imena moraju odgovarati gramatičkim i pravilima izgovora. Tako imena kao što su Carolina i Christa nisu dozvoljena jer u islandskoj abecedi ne postoji slovo "c".

Blaerina majka Bjork godinama se borila da ime njene kćerke bude priznato. Sudska presuda u njihovu korist znači da će i ostale djevojke moći koristiti ime Blaer na Islandu.