Svijet
0

Vladimir Putin naredio povlačenje trupa iz istočne Ukrajine

Anadolija
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskim trupama da se vrate u svoje stalne baze i napuste granice istočne Ukrajine.

Ukrajinske vlasti i NATO već su ranije kritikovali učešće ruskih trupa na granicama istočne Ukrajine gdje se vode borbe između proruskih separatista i snaga vlade Ukrajine od aprila. Kada je riječ o ovom području, Rusija je više puta potvrdila kako su ruske trupe pristune zbog rutinskih vježbi. 

NATO je u mjesecu augustu saopćio kako je Rusija dopustila svojim trupama i tenkovima učešće u borbama na istoku Ukrajine kako bi pomogla proruskim separatistima u borbama za gradove Donjeck i Lugansk. 

Kada je riječ o sukobima u istočnoj Ukrajini, zapad je optužio Rusiju da potiče sukob u toj zemlji i potpomaže određene grupe, stoga su Rusiji uvedene i sankcije. 

Uprkos sukobima koji još uvijek traju, Putin će se naredne sedmice u Milanu sastati sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Govoreći o predstojećem sastanku, Porošenko je ranije izjavio kako će se razgovori voditi oko mirovnog plana.

U međuvremenu, u subotu i nedjelju, ruski sepratisti ubili su četiri civila i ranili 11 osoba u dijelovima Donjecka. Ovaj ukrajinski grad koji je posljednjih mjeseci poprište sukoba, u mnogim dijelovima je jako oštećen. Prema saopćenju Gradskog vijeća Donjecka, borbe se još uvijek vode na aerodromu ovog grada koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga. 

Prema podacima UN-a, u dijelovima istočne Ukrajine od sredine aprila do 6. oktobra, ubijeno je najmanje 3.600 ljudi a 8.756 ih je povrijeđeno.

Isti podaci pokazuju kako je od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u septembru, u sukobima ubijen 331 civil.