Svijet
10

Ukrajina dogovorila trajni prekid vatre s pobunjenicima na istoku

Klix.ba
Predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko izjavio je kako je postigao dogovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o trajnom prekidu vatre na istoku zemlje, javlja BBC.

"Putin i Poroshenko održali su telefonski sastanak koji je rezultirao dogovorom o trajnom prekidu vatre u Donbass reigiji (regije Donjecka i Luganska). Postigli su sporazum koji vodi ka miru", saopćeno je iz kancelarije ukrajinskog predsjednika.

Detalji razgovora nisu navedeni, a nije bilo ni trenutne reakcije proruskih separatista s kojima se ukrajinske snage bore od aprila.

Ukrajina i Zapad su optužili Rusiju da šalje trupe i naoružanje u cilju podrške proruskim pobunjenicima. Moskva je odbacila te optužbe.

Tokom vikenda, lideri Evropske unije dogovorili su novi paket sankcija koje bi trebale stupiti na snagu najkasnije za sedam dana, nakon što je NATO optužio rusiju za slanje tenkova i trupa na jugoistok Ukrajine.

U četvrtak će se održati i samit NATO-a u Velsu na kojem se trebao predstaviti plan mjera kao odgovor na ruske agresivne akcije u Ukrajini.

U borbama na istoku Ukrajine do sada je poginulo blizu 2.600 osoba, a 340.000 ih je raseljeno, podaci su Ujedinjenih naroda.