Svijet
0

U blizini Mariupolja odjekivale eksplozije, mirovni sporazum ugrožen

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U blizini grada Mariupolja na istoku Ukrajine odjeknule su jake eksplozije, dan nakon što je potpisan sporazum o prekidu vatre.

Kod luke Mariuopolj sinoć su odjeknule jake ekslozije, a u zraku se vidio gust oblak dima, prenosi AFP.

Dopisnik agencije France Press javio je da je zapaljen jedan kontrolni punkt koji su pod kontrolom držale ukrajinske snage.

Tri ukrajinska tenka viđena su da se u punoj brzini kreću ka kontrolnom punktu, ali su ubrzo okrenuo, dok se desetine privatnih automobila kretalo u suprotnom smjeru, ka gradu.

Sporazum o prekidu vatre između Ukrajine i proruskih snaga postignut je u petak 5. septembra u Minsku, u okviru Kontakt grupe koja okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, OEBS-a, i proruske aktiviste. Stupio je na snagu istog dana u 18.00 sati.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i Ukrajine Petar Porošenko juče su u telefonskom razgovaru konstatovali da se prekid vatre na istoku Ukrajine "u velikoj mjeri poštuje" .

U međuvremenu je Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio da zbog granatiranja ne može da isporučuje humanitarnu pomoć gradu Lugansku na istoku Ukrajine.

Oko 2.600 ljudi poginulo je u sukobima koji su počeli u aprilu, kada su proruski aktivisti zauzeli nekoliko gradova u istočnoj Ukrajini.