Francuska
0

Vladi preporučeno da ne zabranjuje potpuno islamski veo

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Francuski Državni savjet preporučio je danas Vladi da ne uvodi potpunu zabranu nošenja islamskog vela, ali uz ocjenu da je zabrana burki na nekim mjestima opravdana iz bezbjednosnih razloga.

Poslanici stranke predsjednika Nikolasa Sarkozyja kažu da su odlučni u zalaganju za potpunu zabranu vela koji pokriva lice. Nacrt zakona o ovom pitanju biće predstavljen u narednim sedmicama.

U izvještaju koji je dostavljen Vladi, Državni savjet je upozorio da potpuna zabrana vejrovatno ne bi prošla razmatranje pred sudom i da za njeno uvođenje nema pravne osnove.

Savjet je saopštio da bi Vlada mogla da usvoji odluku prema kojoj bi lice moralo da bude otkriveno na javnim mjestima, poput sudnica, škola, bolnica i tokom polaganja fakultetskih ispita.

Zabrana pokrivanja lica mogla bi da važi i za banke, međunarodne konferencije, sportske događaje i mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi, izjavio je Žan Mark Sov, potpredsjednik Savjeta.

U preporuci ovog administrativnog tijela navodi se da muslimanke koje insistiraju na pokrivanju svog lica uprkos zakonskim odredbama ne treba kažnjavati, nego umjesto toga usmjeravati na savjetovanja u udruženja za zaštitu prava žena.

Premijer Fransoa Fijon zatražio je u januaru od Državnog savjeta pravno mišljenje prije sastavljanja nacrta zakona, za koji je rekao da će zabraniti nošenje burke na što je moguće više mjesta.