Svijet
0

Vlada Ukrajine odobrila nacrt sporazuma o priključenju EU

FENA
Ukrajinska vlada je odobrila u srijedu nacrt sporazuma o priključenju Evropskoj uniji (EU) koji se smatra prvim korakom prema ulasku ove bivše sovjetske republike u EU.
  • Ukrajinska vlada je jednoglasno odobrila ovaj dokument. Ovo ja važan korak koji je napravila vlada - kazao je ambasador EU-a u Ukrajini Jan Tombinski, javlja agencija AFP.

Ukrajina se nada da će u novembru iduće godine, na samitu Istočnog partnerstva u Vilniusu, potpisati sporazum o pridruživanju koji podrazumijeva ambiciozno trgovinsko poglavlje.

Bruxelles je izrazio spremnost da ga potpiše ako Kijev ostvari napredak u poštivanju pravne države i preispita situaciju u kojoj se nalazi opozicionerka i bivša premijerka Julija Timošenko.

Timošenko služi od 2011. godine sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti, a Evropska unija smatra da se u njenom slučaju radi o političkom progonu.

Rusija, koja godinama pokušava ubijediti Ukrajinu da se okrene od Evrope i uđe u Carinsku uniju u kojoj su sada Rusija, Kazahstan i Bjelorusija, nedavno je upozorila Kijev da će preduzeti uzvratne mjere ako ovaj sporazum bude potpisan.