{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada SAD-a skinula oznaku tajnosti s dokumenata o masovnom špijuniranju

F
1.8.2013. u 08:01
0
14
Vlada SAD-a skinula oznaku tajnosti s dokumenata o masovnom špijuniranju
0
Vlada SAD-a skinula oznaku tajnosti s dokumenata o masovnom špijuniranju
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američka vlada objavila je u srijedu tajne dokumente o masovnom prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima.
Ured direktora za nacionalnu sigurnosnu zajednicu objavio je tri dokumenta s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a kojima je odobreno i objašnjeno masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima, jedan od špijunskih programa koji je razotkrio bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden.

Dokumenti su objavljeni u "interesu veće transparentnosti", kaže se u saopćenju. Poslani su odborima Kongresa SAD-a uz napomenu da informacije koje sadrže opisuju neke od najosjetljivijih obavještajnih programa koje provodi Vlada Sjedinjenih Država.

U njima se navodi da je Vlada SAD-a prikupljala telefonske brojeve i adrese elektronske pošte, kao i vrijeme i datume razgovora, ali ne i sadržaj poziva i elektronskih poruka.

"Premda programi prikupljaju velike količine informacija, veliku većinu tih informacija niko u Vladi nikada ne prouči jer one ne odgovaraju ograničenim upitima koji su dopušteni u obavještajne svrhe", kaže se u jednom dokumentu.

Dokumenti su objavljeni dok su visoki obavještajni dužnosnici svjedočili pred Odborom za pravosuđe američkog Senata. Zamjenik direktora NSA John Inglis rekao je na saslušanju da niko nije dobio otkaz zbog razotkrivanja tih programa.

"Niko nije ponudio ostavku", rekao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: