Svijet
0

SAD prisluškivale više od 60 miliona poziva u Španiji

Klix.ba
Sjedište Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a
Sjedište Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a
Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) prisluškivala je više od 60 miliona poziva u Španiji u samo jednom mjesecu, pišu tamošnji mediji pozivajući se na dokumente bivšeg obavještajca Edwarda Snowdena.

Afera prisluškivanja čelnih ljudi evropskih zemalja najveći je skandal u modernoj historiji odnosa između Evrope i SAD-a. Nakon što je njemačka državna kancelarka Angela Merkel saznala da ju je NSA prisluškivala u posljednjih deset godina i da je predsjednik Barack Obama znao za to, izbio je veliki skandal, zbog čega će zvaničnici Evropskog parlamenta, u ovom slučaju Komitet za građanske slobode, održati niz sastanaka sa članovima Kongresa, kako bi im prenijeli zabrinutost i prikupili informacije o cijelom slučaju.

U međuvremenu, japanska novinska agencija tvrdi da su Sjedinjene Američke Države prije dvije godine od te zemlje tražile pomoć u praćenju ličnih podataka koji su prenošeni preko optičkih kablova kroz Japan u azijsko-pacifičku regiju.

Prema izvještaju agencije Kyodo, na ovaj način su Sjedinjene Američke Države htjele špijunirati Kinu, što su Japanci odbili pravdajući se zakonima i nedostatkom osoblja.

Osim ovoga, španski El Pais i El Mundo tvrde da su iz NSA pratili i njihove građane, što iz Bijele kuće nisu htjeli komentarisati. Oba lista navode da je Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a pratila milione telefonskih razgovora i e-mailova u Španiji u periodu od 10. decembra 2012. do 8. januara ove godine.

Zbog ovoga će se španski ministar za vanjske poslove danas susresti sa ambasadorom SAD-a u toj zemlji.

NSA