Svijet
0

U NSA još uvijek ne znaju kako ih je Snowden uspio prevariti

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Dok je prikupljao podatke, Edward Snowden uspio je zaobići sve zaštite koje je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) postavila, a u agenciji još uvijek pokušavaju otkriti kako je to uradio. Također, brine ih i to što lakoća kojom je Snowden sakrio svoje tragove može značiti da se upad može ponoviti.

Informacije o prijavama služe da vlada može vidjeti ko je gledao ili kopirao povjerljive dokumente bez dozvole, ali ih je Snowden zaobišao ili obrisao. Vijest je objavio jedan od zvaničnika američke vlada koji je želio ostati anoniman, budući da im nije dozvoljeno javno otkrivati nove informacije o slučaju Snowden.

Ova vijest je prilično zabrinula Obaminu administraciju koja se bori da dokaže američkoj javnosti kako računarski sistem NSA ne može tako lako biti zloupotrijebljen. Ukoliko je Snowden potpuno samostalno uspio zaobići sve njihove zaštite, postavlja se pitanje ko će sljedeći pokušati pristupiti podacima koje agencija svakodnevno prikuplja.

Diretor NSA Keith Alexander, zbog tekuće istrage, u julu nije mogao da kaže da li je Snowden imao pristup podacima ili ih je jednostavno preuzeo i odnio sa sobom.

Dok je radio kako administrator sistema, Snowden je imao dovoljno sigurnosnih privilegija da podacima pristupi s udaljenosti, slobodno ih pretražuje te kopira. Informacije su najvjerovatnije procurile na ovaj način, naveo je Keith Alexander, direktor NSA.

Ključni razlog Snowdenovog uspjeha najvjerovatnije je to što podaci nisu jasno klasificirani te su stručnjaci iz jedne oblasti veoma lako mogli da pretražuju i ostale podatke, bez potrebe za dodatnim dozvolama. Nije poznato da li je Snowden uopće morao da hakuje podatke ili je jednostavno iskoristio ovlasti koje je imao.

Jedna od najvažnijih informacija koje su procurile je ta da američka vlada koristi program koji prikuplja podatke iz svakodnevne komunikacije američkih građana.

NSA je sada preokupirana otkrivanjem koje je tačno podatke i koliku količinu njih Snowden uspio da ukrade.

Ovaj slučaj, zajedno sa slučajem Bradleya Manninga, natjerao je američku vladu da razmisli o problemima internet prijetnji nacionalnoj sigurnosti.