Svijet
0

Snowden: Ni Rusija ni Kina nisu imale pristup podacima NSA

Klix.ba
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Nekadašnji uposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA), Edward Snowden, izjavio je kako ni Rusija ni Kina nisu imale pristup osjetljivim dokumentima o operacijama masovnog nadzora, koje je ova agencija vodila širom svijeta.

Snowden je za The New York Times rekao kako je povjerljive dokumente dao novinarima nakon sastanka u Hong Kongu te da nije zadržao kopije. Nakon toga je pobjegao u Rusiju bez ikakvih dokumenata, "jer to ne bi služilo javnom interesu". Dodao je i kako je siguran da su informacije sigurne od Kine, na osnovu njegovog obimnog znanja i rada sa kineskim operacijama.

"Šanse da su Rusi ili Kinezi dobili bilo kakve dokumente su ravne nuli", rekao je Snowden.

Njegov posljednji projekt za NSA bio je vezan za kineske mogućnosti, a navodi i kako je imao pristup svakoj meti i svakoj aktivnoj operaciji protiv Kine.

Još od objavljivanja prvih informacija o NSA i njihovim nadzornim operacijama, američke vlasti brinu da su Rusija i Kina dobile pristup povjerljivim informacijama. Snowden kaže kako vjeruje da NSA zna da on nije sarađivao ni sa jednom od ove dvije zemlje.

"Tajni nastavak programa nadzora predstavlja mnogo veću opasnost od njihovog otkrivanja", kaže Snowden, a dodaje i kako je slobodan da se kreće širom Rusije, gdje mu je pružen privremeni azil, te da nije pod kontrolom njihove vlade.