Independent
0

Vlada nastoji dovršiti posao koji je započela Thatcher

FENA
Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
Britanska koalicijska vlada konzervativaca i liberalnih demokrata u određenoj mjeri nastoji dovršiti posao koji je započela Margaret Thatcher 80-ih godina prošlog stoljeća, piše u petak dnevnik The Independent.

Usporedbe nisu savršene, dodaje list i navodi područja u kojima je moguće usporediti mjere za smanjenje budžeta koje je najavio aktualni ministar finansija George Osborne i onih koje je provela bivša premijerka Thatcher kada su siromašniji dijelovi Britanije ostavljeni da stagniraju i propadaju.

List piše da je dječji dodatak preživio čak i revoluciju Čelične lady, ali će za tri godine, prema planu aktuelne vlade, biti ukinut za porodice s višim primanjima.

Ministar prosvjete u vladi Margaret Thatcher bio je 1984. godine prinuđen odustati od plana povećanja školarina za studente, što bi se, navodi se u tekstu, moglo dogoditi i vladi Davida Camerona koja se odlučila na isti korak.

Ipak, dodaje Independent, sadašnja britanska vlada ne namjerava se obračunavati sa sindikatima, jer je za nju taj posao završen s premijerkom Thatcher, u čije je vrijeme stopa nezaposlenosti bila veća.

Thatcher je također najvažnije reforme uvela tek u svome drugom i trećem mandatu, dok su se premijer Cameron i potpredsjednik vlade Nick Clegg odlučili da ne gube vrijeme, što sebi ne mogu oprostiti ni Margaret Thatcher, ni Tony Blair, zaključuje Independent.