{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Haitija dobija jedan cent od svakog dolara američke pomoći

F
27.1.2010. u 21:02
0
6
Vlada Haitija dobija jedan cent od svakog dolara američke pomoći
0
Vlada Haitija dobija jedan cent od svakog dolara američke pomoći
Foto: Reuters
Od svakog dolara koji SAD troši na pomoć u potresu razorenom Haitiju, samo jedan cent ide haićanskoj vladi, prema pregledu humanitarne pomoći i donacija koji je Associated Press objavio u srijedu.
Manje od dvije sedmice nakon što je predsjednik Barack Obama objavio izdvajanje inicijalnih 100 miliona dolara za pomoć Haitiju, potrošnja američke vlade na otklanjanju posljedica potresa se utrostručila na 317 miliona dolara.

Stručnjaci za humanitarnu pomoć kažu kako bi bilo pogrešno poslati previše novca izravno haićanskoj vladi, koja je dezorganizirana a prati je prošlost neuspjeha i korupcije.

- Ja stvarno vjerujem da su Amerikanci najvelikodušniji ljudi koji su ikada živjeli, ali oni žele podnošenje računa", izjavio je Timothy Knight, bivši pomoćnik direktora Agencije za međunarodni razvoj USAID, koji je proveo 25 godina na distribuiranju pomoći žrtvama katastrofa.

- U ovoj situaciji oni su bili vrlo jasni u namjeri ne samo da se ne razbacuje novac, već da se stanje analizira i na temelju jasne procjene osigura da taj novac ide na najbolje moguće mjesto, rekao je.

AP-ov pregled rashoda saveznog proračuna, izvještaja i ugovora o nabavi, pokazuje da velika većina američkih sredstava ide provjerenim dobavljačima, koji nabavljaju sve od graha za 80 centi po kilogramu, do 3,4 miliona dolara vrijedne barže (teglenice) u zoni katastrofe.

- Nastojimo reagirati što brže na ovu katastrofu biblijskih razmjera, okupljajući sve resurse koje vlada SAD-a može osigurati, prvi za spašavanja pa sada za humanitarnu pomoć, a nadamo se i za oporavak, rekao je Lewis Lucke, posebni američki koordinator za pomoć i obnovu.

SAD je pokrenuo veliku operaciju pomoći Haitiju samo nekoliko sati nakon razornog potresa 12. siječnja, u kojem je samo u glavnom gradu Port-au-Princeu poginulo najmanje 150.000 ljudi, a njime je pogođena trećina od devet milijuna Haićana.

Od svakoga dolara američkih poreznih obveznika, 40 centi ide na američku vojsku, plaćanje timova za sigurnost, traganje i spašavanje, te za mornarički brod-bolnicu USNS Comfort.

Ostalih 36 centi ide USAID-u, koji osigurava pomoć u katastrofi, od agregata vrijednih 5,000 dolara do higijenskih setova za obitelji po 35 dolara.

Tek nešto više od deset centi utrošeno je na hranu: za 55,000 tona graha, riže, kukuruza, soje i jestivog ulja.

Doprema hrane do Haićana, plaćanje brodova, kamiona i distribucijskih centara, košta dodatnih 10,5 centi za svaki dolar.

Obamina administracija želi staviti oko 1,5 centi od svakog dolara izravno u ruke Haićana, plaćajući im za rad. Jedan program je već pokrenut, a njime se plaća 40.000 Haićana tri dolara na dan, 20 dana, za čišćenje oko bolnica i iskop septičkih jama.

Jedan cent od svakog dolara ide izravno uzdrmanoj vladi Haitija, čiji predsjednik spava u šatoru, u dvorištu srušene predsjedničke palače.

SAD pruža najveći dio globalne pomoći, koji iznosi više od 1 milijarde dolara u vladinim jamstvima. Europska unija pridonosi sa 575 miliona dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: