Donatorska konferencija
0

EU izdvojila 1,7 milijardi dolara za Haiti

SRNA
EU je danas obećala na donatorskoj konferenciji u UN da će izdvojiti 1,7 milijardi dolara kao pomoć Haitiju poslije razornog zemljotresa.

Prethodno su SAD objavile pomoć od 1,15 milijardi dolara, a Francuska je uputila pojedinačnu donaciju od 243 miliona dolara.

Cilj učesnika donatorske konferencije je da se sakupi 3,8 milijardi dolara za obnovu infrastrukture ove karipske zemlje, poslije zemljotresa u kojem je 12. januara poginulo najmanje 220 000 ljudi, a milioni postali beskućnici.

Vlasti Haitija i međunarodni zvaničnici sedmicama su sastavljali plan za obnovu zemlje u narednih 18 mjeseci.

Predsjednik Haitija Rene Preval izjavio je da će u fokusu novog Haitija biti obrazovanje.

„Pozivam Haićane iz zemlje i svijeta da dodaju sredstva donacijama naših prijatelja iz međunarodne zajednice da bismo transformisali Haiti u mjesto znanja“, rekao je Preval.

Prema zvaničnim procjenama, za dugoročnu obnovu biće potrebno 11,5 milijardi dolara. U prvoj fazi biće obnovljena infarstruktura, a u drugoj će pažnja biti posvećenja jačanju institucija i ekonomije.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je da donatori ne zanemare odvojeni apel za sakupljanje 1,44 milijardi dolara za kupovinu hrane i skloništa. On je upozorio da je do sada skupljena samo polovina ove sume.