Svijet
0

Više od 75 posto Amerikanaca nazadovoljni situacijom u zemlji

FENA
Više od 75 posto Amerikanaca nezadovoljno je trenutnom političko-ekonomskom situacijom u Sjedinjenim Državama, dok je 23 posto zadovoljno, navodi se u izvještaju ankete koju je provela kompanija Gallup u srijedu.

Nivo zadovoljstva u augustu, manji za pet posto u odnosu na juli, pokazuje da prošlomjesečni blago povećeni nivo zadovoljstva nije početak dugotrajnijeg održivog poboljšanja.

Više od 31 posto Amerikanaca smatra da je ekonomija najvažniji problem s kojim je država suočena u sadašnje vrijeme, dok 23 posto ispitanika smatra da je glavni problem nivo nezaposlenosti.

Oko 15 posto nije zadovoljno vladom, dok je osam posto izrazilo nezadovoljstvo zbog zdravstvenog sistema, a sedam posto zbog deficita u federalnom budžetu.

Trenutni nivo zadovoljstva ukazuje na izazove s kojima je suočen predsjednik Barack Obama u svojoj reizbornoj kampanji.

Nivo zadovoljstva je sličan onome početkom augusta 1992. godine kada je George H. W. Bush poražen u reizbornoj utrci protiv Billa Clintona.

Znatno je niži nego sredinom augusta 1996. godine i sredinom augusta 2004. godine kada su na izborima pobijedili Bill Cliton i George W. Bush.

Rezultati ankete kompanije Gallup zasnovani su na telefonskim intervjuima provedenim između 9. i 12. augusta, a ispitano je 1.012 odraslih. Mogućnost greške u anketi iznosi oko četiri posto, prenijela je agencija Xinhua.