Svijet
1

Većina Amerikanca se slaže da Obama loše vodi zemlju

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Novo istraživanje pokazalo je kako se većina Amerikanaca slaže da je predsjednik Barack Obama ispunio svoje obećanje iz kampanje 2008. da će promijeniti zemlju, te da je ta promjena uglavnom bila na gore.

Vašingtonski dnevni list The Hill objavio je u danas istraživanje koje je pokazalo da 56 posto ispitanika odgovara tako, u usporedbi sa samo 35 posto koji kažu da se zemlja promijenila na bolje pod Obaminim vodstvom.

"Rezultati signaliziraju raširenu nelagodu birača prema smjeru u kojem ide zemlja pod vodstvom Obame i predstavljaju veliki izazov za aktualnog predsjednika koji traži ponovni izbor ove jeseni", ocjenjuje list.

Istraživanje, koje je provela agencija Pulse Opinion Research, pokazuje da 68 posto ispitanika, bez obzira da li podržavaju Obamu ili ne, vjerujem da je bitno promijenio zemlju od svoje inauguracije u siječnju 2009.

Tokom svoje prve predsjedničke kampanje, Obama je rekao da želi " iz temelja promijeniti" Ameriku.

Većina republikanaca - 91 posto - vjeruje da je Obama promijenio zemlju na gore. No, istraživanje je pokazalo, da to mišljenje dijeli i svaki peti demokrat.

Istraživanje je također pokazalo kako većina ispitanika ne vjeruje da će Obamin vjerojatni republikanski protukandidat Mitt Romney, ako pobjedi na izborima u studenom, donijeti tako dramatične promjene u zemlji, iako je 50 posto kazalo da će dovesti do "značajne" razine promjene, što je "nalaz koji može odražavati želju među anti-Obaminim biračima za preokret predsjedničke politike", navodi The Hill.

Također se pokazalo i da velika većina građana, njih čak 89 posto, vjeruje da je ovogodišnji izbor između Obame i vjerojatnog republikanskog kandidata Romneya važan u smislu njegovog utjecaja na budućnost zemlje.