Anketa Gallupa
0

Većina Amerikanaca vjeruje u Obaminu pobjedu na izborima

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Pedeset i šest posto Amerikanaca smatra da će aktuelni predsjednik Barack Obama pobjediti na predsjedničkim izborima u ovoj godini, dok 36 posto njih vjeruje da će njegov republikanski izazivač Mitt Romney pobjediti, sudeći po anketi instituta Gallup objavljenoj u novinama USA Today. Anketa koja je obavljena od 10. do 13. maja pokazuje da 81 posto demokrata prognozira Obaminu pobjedu a 68 posto republikanaca smatra da će pobjednik biti Romney, prenosi Xinhua.

Među neopredjeljenim biračima, njih 58 posto vjeruje da će Obama biti ponovo izabran, a 31 posto smatra da će Romney pobjediti, pokazala je anketa.

Interesantno je da je Gallupova anketa iz juna 2008. godine pokazala da je 52 posto američkih glasača prognoziralo Obaminu pobjedu, a 41 posto vjerovalo je u pobjedu njegovog republikanskog izazivača Johna McCaina. Do oktobra 2008. godine, 71 posto Amerikanaca bilo je sigurno u Obaminu pobjedu, navodi Gallup.

Uključujući i izbore iz 2008. godine, prognoze ishoda četiri posljednje izborne utrke bile su prilično precizne,.

Anketa obavljena od 10. do 13. maja zasnovana je na telefonskim razgovorima s 1.012 američki glasača, uz dobi od 18 godina i starijih, koji žive u svih 50 američkih država. Anketa ima marginu greške od četiri posto.