Svijet
0

Više od 20 organizacija želi mitinge za 1. maj u Moskvi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 20 organizacija predalo je zahtjeve za održavanje masovnih manifestacija tokom predstojećih majskih praznika, izjavio je danas zamjenik načelnika moskovske policije Vjačeslav Kozlov, precizirajući da je za Dan proljeća i rada, 1. maj, gradska vlada usaglasila održavanje 15 takvih akcija.

“Prvi put je toliko zahtjeva organizacija, partija i pokreta predato vladi Moskve”, rekao je on radiju Eho Moskve, prenio je Itar-Tass.

Prema riječima Kozlova, najbrojnija manifestacija bit će marš sindikata od trga Tverske kapije do Tverskog trga, marš Komunističke partije Rusije i Radne Rusije od Kalužskog do Pozorišnog trga, demonstracije Pravedne Rusije od Cvjetnog bulevera do Puškinovog trga i miting Liberalno-demokratske partije na Puškinovom trgu.

Sindikalisti se okupljaju na trgu kod Bjeloruske željezničke stanice i u maršu će učestvovati 25.000 ljudi, a očekuje se da će na skupovima komunista i liberal-demokrata učestvovati po 1.500 do 2.000 ljudi, rekao je on.

Kozlov je kazao da nema informacije o održavanju nedozvoljenih akcija, a da će policija naći način da spriječi pokušaje kršenja javnog reda u vrijeme prazničnih manifestacija.

“Želimo da osiguramo da praznovanje protekne kako treba”, rekao je predstavnik moskovske policije.

Kozlov je također saopćio da će ukupno o bezbjednosti i javnom redu 1. i 9. maja - na Dan pobjede, biti angažirano više od 26.000 pripadnika organa unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, 9. maja u gradu će biti održano oko 200 prazničnih manifestacija gradskog i federalnog nivoa.