Uprkos presudi Evropskog suda
0

Policija u Moskvi najavila da će spriječiti održavanje gay parade

Sarajevo-x.com
Nikolaj Alexeyev
Nikolaj Alexeyev
Policija u Moskvi je u petak saopćila da će se ispoštovati zabrana održavanja protesta aktivista za prava homoseksualaca u tom gradu, prenose RIA Novosti. Naime, gay parada je najavljena za 28. maj.

Nikolaj Alexeyev, vodeći ruski gay aktivist i organizator moskovske gay parade je izjavio da će se ova populacija okupiti na ulicama glavnog grada Rusije, bez obzira na zabranu, dok s druge strane policija najavljuje da će prekinuti bilo kakve "nezakonite radnje".

Gradska uprava je odbila zahtjev za održavanjem skupa ranije ovog mjeseca, a u srijedu je potvrdila svoju odluku. Grad je dobio i pritužbe vjerskih skupina u Moskvi, te ultra nasionalista, koji su zahtjevali da se skup ne održi, te da bi okupljanje moglo izazvati nasilje.

Bivši gradonačelnik Moskve, Yury Luzkhov, koji je na vlasti bio 18 godina, opisao je gay paradu kao okupljanje "sotonista".

Gay zajednica se nada da će im novi gradonačelnik Sergej Sobyanin dozvoliti okupljanje na ulicama tog grada u februaru. Prošle godine Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija prekršila prava gay aktivista odbijajući im omogućiti pravo na proteste, te naredio vlastima da moraju platiti kaznu i naknadu štete u iznosu od 40.000 dolara.