Korjenite izmjene
0

Medvedev: Ojačali smo kao jedinstvena nacija

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Prije 21 godinu Rusija je izabrala novi put, izjavio je danas ruski predsjednik Dmitrij Medvedev povodom Dana Rusije, dodajući da je tada "nova Rusija počela izgradnju demokratske pravne države" i da je najvažnije da su ojačali kao zemlja i kao jedinstvena nacija.

"Rusija je prvi put glasno izrazila privrženost demokratskim principima i supremaciji prava čovjeka i građanina, pravu svakoga na slobodan razvoj i naročito pravu na dostojan život. Upravo zato nova Rusija počela je da gradi demokratsku pravnu državu", istakao je Medvedev, koji je priredio u Kremlju svečani prijem poslije dodjele državnih nagrada povodom praznika državnosti.

Dan Rusije ustanovljen je u znak sjećanja na događaje iz 1990. godine, kada je na prvom kongresu Ruske Socijalističke Federativne Sovjetske Republike (RSFSR) usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, nasljednice bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kao državni praznik i neradni dan 12. jun proglašen je 1992. godine, od 1994. je Dan nezavisnosti - kako se tada nazivao - proglašen glavnim državnim praznikom, da bi prije devet godina bio spojen s Danom ustavnosti i dalje se slavio kao Dan Rusije.

"Prije 21 godinu naša zemlja izabrala je novi put i svi nosimo odgovornost za odluke koje su se donosile, za taj izbor i na kraju za našu zemlju i njenu budućnost, odgovornost i pred sadašnjim generacijama i pred našim potomcima", rekao je Medvedev, a prenio je Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, tokom tih godina "korjenito su izmijenjeni društveno uređenje, privreda i način života naših ljudi". "Najvažnije je što smo ojačali kao zemlja i kao jedinstvena nacija", istakao je Medvedev. Podsjećajući da je prije 20 godina izabran prvi predsjednik Ruske Federacije na izborima, Boris Jeljcin, Medvedev je rekao da je "ruski narod, njegovim izborom izabrao tada i novi politički kurs i novo političko ustrojstvo i novi život".

Medvedev je tradicionalno u Georgijevskoj sali Velikog dvorca u Kremlju uručio Državne nagrade za 2010. godinu, kojom je nagrađeno 11 istaknutih stvaralaca.

"Dosljedno proširujemo mogućnosti za one koji, utječući na razvoj svjetske nauke i kulture, donose Rusiji očigledne prednosti. Stvaramo koliko možemo uslove za povećanje njihove stvaralačke slobode, akademske pokretljivosti, razmjene ideja i komercijalizacije ideja", rekao je Medvedev, uručujući nagrade.

Agencija RIA Novosti izvještava da hiljade Moskovljana i posjetioca glavnog grada Rusije obilježavaju Dan Rusije u centru Moskve i da se najviše njih okupilo na Trgu revolucije, Trgu Manjež i u Aleksandrovskom vrtu ispod zidina Kremlja. Prema navodima Itar-Tassa, u glavnom gradu Rusije bitće održan veliki koncert na centralnom, Crvenom trgu, kao jedna od 120 prazničnih manifestacija.

Na koncertu će nastupiti i popularne ruske grupe "Ljube", "Čaif", "Bi-2" i "Diskoteka avarija", kao i solisti Dima Bilan, Aleksej Vorobjov i Alsu, a za kraj čestverosatnog spektakla predviđen je grandiozan vatromet na moskovskom nebu.

Moskovska policija saopćila je da praznovanje protiče bez ikakvih incidenata i da se o bezbjednosti brine oko 4.000 pripadnika policije.

Itar-Tass je naveo, prenoseći saopćenje iz pres-centra moskovske policijske uprave, da se oko 150 ljudi okupilo na Pozorišnom trgu u Moskvi, namjeravajući da "održe nedozvoljenu manifestaciju", ali da su se mirno razišli ubrzo poslije "privođenja opozicionara Sergeja Udaljcova i njegovih 27 pristalica".