Svijet
3

Više od 100 mrtvih u Maliju

SRNA
Više od 100 ljudi, uključujući pobunjenike i vladine vojnike, ubijeno je u Maliju tokom napada francuskih borbenih aviona na strateški važan grad Kona, rekli su vojni izvori Malija i očevici.

Vojni izvor u štabu bivše vojne hunte u Bamaku rekao je da je skoro 30 vozila sa islamskim borcima uništeno u bombardovanju i da je "više od 100 pobunjenika ubijeno".

"Istjerali smo pobunjenike, mi smo sada u gradu Kona", rekao je portparol Ministarstva odbrane Reutersu.

On je dodao da ne zna da li su pobunjenici za sobom ostavili mine ili bombe iznenađenja, dodajući da je na obje strane mnogo žrtava.

Jedan trgovac iz Kone rekao je da je izbrojao 148 tijela na četiri lokacije u gradu. Među poginilima ima više desetina vojnika u uniformama. Borci islamisti ne nose uniformu.

Mještanin grada Gao, uporišta islamističke grupe MUJVA, rekao je da su pobunjenici juče počeli da dolaze noseći svoje mrtve.

U međuvremenu, francuski predsjednik naredio je da se pojačaju mjere bezbjednosti u zemlji u svjetlu vojnih operacija francuske vojske u Maliju, koja je tamo raspoređena na poziv vlasti te afričke države.

Jedan francuski pilot je poginuo u napadima na pobunjenike u Maliju.

I islamisti iz Malija su reagovali na odluku Pariza da učestvuje u borbama protiv militanata.

"Francuska vojna intervencija protiv islamskih boraca u sjevernom Maliju ugroziće živote francuskih državljana", rekao je portparol pobunjeničke grupe "Ansar Dine" agenciji Reuters.

On je upozorio da će biti posljedica po francuske državljane u cijelom muslimanskom svijetu.