Svijet
0

Više od 100.000 Pakistanaca provest će zimu u izbjegličkim logorima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 100.000 Pakistanaca vjerovatno će provesti zimu u izbjegličkim logorima jer mnoga sela na jugu te zemlje još su pod vodom - nakon velikih poplava, saopćila je u petak UN-ova agencija za izbjeglice.

Neuspjeh u dostavi pomoći i odštete milionima Pakistanaca koji su ostali beskućnicima uslijed poplava mogao bi dovesti do socijalnih nemira, posebno dok niske temperature haraju tom zemljom južne Azije koja je u središtu američkih napora na stabiliziranju Afganistana.

"Južnim pakistanskim pokrajinama Sindh i Balochistan, koje se još oporavljaju od rekordnih poplava koje su počele u julu, trebat će mjeseci za oporavak", saopćio je portparol Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR), prenosi Reuters.

"Lokalne vlasti razmatraju kako da se vode koje su ostale nakon poplava ispumpaju iz sela, ali to će biti ogroman poduhvat za koji će vjerovatno trebati vremena", izjavio je Adrian Edwards na brifingu za novinare.

U Sindhu je više od milion stanovnika u oko 3.200 logora ili improviziranih objekata, saopćio je UNHCR. Još 60.000 je raseljeno u logorima u Balochistanu.

Poplave, koje su harale od sjevera do juga u neviđenom, su uništile ili oštetile više od 1,7 miliona kuća, pokazuju zvanične brojke.

Za oko sedam miliona stanovnika Pakistana potrebno je sklonište, među kojima su i mnogi koji su se vratili kućama bez krovova ili električne energije, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), humanitarna agencija koja igra ključnu ulogu u reakciji na poplave.