Pakistan
0

Zbog poplava raseljeno još milion ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Još oko milion ljudi raseljeno je u proteklih 48 sati u provinciji Sindh zbog poplava koje se i dalje šire na jugu Pakistana, saopćili su u petak Ujedinjeni narodi.

"Jug je još u opasnosti. U posljednjih 48 sati raseljen je skoro milion ljudi", izjavila je UN-ova glasnogovornica Stacey Winston na konferenciji za novinare.

Ujedinjeni narodi su prethodno naveli da je oko šest miliona Pakistanaca bilo primorano napustiti domove zbog poplava koje su počele prije gotovo skoro mjesec dana.

Reka Ind je probila zaštitne nasipe i izlila se na područja koja dosad nisu bila poplavljena. Voda je ugrozila i historijske spomenike, grobnice i druge iskopine u Sindhu, prenijele su agencije.

Poplave u Pakistanu odnijele su oko 1.600 života, uništile više od 1,2 miliona domova, pogodile oko 17 miliona ljudi, a humanitarna pomoć neophodna je za oko osam miliona Pakistanaca.

Humanitarne agencije su zabrinute zbog mogućeg izbijanja epidemija uzrokovanih zagađenom vodom i lošim sanitarnim uvjetima, a kako pomoć sporo pristiže zbog poplavljenih puteva i porušenih mostova, raste i strah od izbijanja socijalnih i političkih nemira.

Islamabad strahuje da bi islamski ekstremisti mogli iskoristiti nezadovoljstvo stanovništva i osigurati sebi veću podršku.

Pojedine islamske dobrotvorne organizacije već su izašle u susret pogođenima, što bi moglo promijeniti negativnu sliku koju narod ima o talibanima i pobunjenicima.