Svijet
11

Više od 1.000 djece u SAD inficirano misterioznom bolešću disajnih organa

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava na novu, misterioznu bolest disajnih organa koja bi mogla biti tek "vrh ledenog brijega".

Više od hiljadu djece u najmanje deset država u SAD-u oboljelo je od rijetke i ozbiljne bolesti respiratornih organa, a veliki broj njih je hospitalizirano.

Najmanje deset država u SAD-u pogođeno je ovim virusom, a najviše zabilježenih slučajeva je u državama kao što su Missouri, Kansas, Illinois, Kentucky, Iowa, Colorado, Ohio, Oklahoma, Sjeverna Carolina i Georgia.

Primjerice, od 18. augusta ove godine, dječija bolnica u Coloradu primila je više od 900 djece, a 86 njih je zadržano u bolnici, kazali su zvaničnici za Denver Post.

U Kanzasu (Missouriju), liječeno je 475 djece, a 60 njih je zadržano u bolnici.

Doktori ističu kako ovako nešto nisu vidjeli dosad, te da očekuju prilično burnu zimu.

"U pedijatriji sam 30 godina, nikad nisam vidjela ovako nešto", kaže dr. Mary Anne Jackson.

Bolest, koja nije oficijelno identificirana, počinje sa simptomima prehlade, koja ubrzo bivaju praćena temperaturom, intenzivnim kašljem, bolovima u mišićima i otežanim disanjem. Doktori ističi kako im još uvijek nije poznat način na koji se bolest prenosi, niti za nju postoji vakcina.

"Bolnica je puna, dosta djece biva primljeno na hitnu, kao i zadržano na odjelu za intezivnu njegu", kaže pedijatrica dr. Christine Nyquist. Ona je dodala da roditelji djecu dovode zbog simptoma sličnih astmi i komplikacija da disanjem.

Također, mnoge bolnice su zabranile posjetu djeci mlađima od 12 godina, zbog straha od širenja zaraze.

Dr. Robert Merrick, epidemiolog iz Illinoisa, kazao je kako virus koji uzrokuje ovu bolest podsjeća na enterovirus 68 ili HEV68, sličan virusu prehlade.

"Ovo bi mogao biti samo vrh ledenog brijega... o ovom virusu ne znamo ništa, tako da još uvijek nemamo nikakve odgovore", kazao je Mark Pallansch iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.