Svijet
0

Villepin: Evropskoj uniji treba novi ustav

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski premijer Dominique de Villepin izjavio je danas, u intervjuu londonskom "Financial timesu", da je Evropskoj uniji potreban nov, dopunjen prijedlog ustava o kojem bi Francuzi trebalo da se još jednom izjasne na referendumu.

"Volio bih da vidim novu, poboljšanu verziju prijedloga ustava Evropske unije, u koju bi trebalo da budu uneseni novi elementi, naročito u socijalnom domenu", izjavio je Villepin.

On je također rekao da bi Francuzi, koji su na referendumu 2005. godine odbacili prijedlog evropskog ustava, trebali još jednom da se izjasne o tom pitanju.

Ovaj Villepinov stav je, međutim, suprotan stavu Nicolasa Sarcozyja, predsjedničkog kandidata desnice i ministra unutrašnjih poslova. Sarcozy smatra da treba pregovarati o «mini sporazumu» koji bi uključio ključne reforme EU, a koje bi potom ratifikovali parlamenti zemalja članica, bez referenduma.

Sarcozy je iznio jasan plan kako bi trebalo da se obnovi projekt EU ukoliko na proljeće on pobijedi na izborima za predsjednika republike - EU treba da odgovori na najhitnije institucionalne probleme s kojima se suočava.

"Mini sporazumom" koji Sarcozy predlaže EU bi trebalo da dobije predsjednika i ministra vanjskih poslova i - što je posebno važno - sistem odlučivanja u EU bi bio zasnovan na većinskom principu (sada važi pravilo apsolutnog konsenzusa).

Villepin je rekao da je odbacivanje ustava u Francuskoj trebalo da bude znak za uzbunu evropskim političarima, signal da treba da se late izgradnje Evrope koja bi bila nešto više od obične pravne konstrukcije i jedinstvenog tržišta.

«Evropska unija mora učiniti više da bi zaštitila svoje građane u globalizovanom svijetu», naglasio je Villepin, dodajući da Francuzi imaju utisak da je Evropa "predugo željela samo da se otvori prema svijetu, ne trudeći se previše da zaštiti sopstvene interese".

Villepin je također rekao - izjašnjavajući se protiv «pretjerano liberalne vizije Evrope» - da EU "treba da brani slobodno tržište, ali i evropske potrošače i proizvođače, baš kao što to i drugi u svijetu čine».

«Konkurencija potencirana do ekstrema (...) ne uklapa se u moju viziju Evrope», poručio je francuski premijer.