Počeo četvrti mandat
37

Viktor Orban u obraćanju mađarskom parlamentu: Završena je era liberalne demokratije

Klix.ba
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban, kojeg je novi mađarski parlament ponovo izabrao na funkciju premijera, poručio je nakon polaganja zakletve da je Evropska unija potrebna Mađarskoj i obratno, ali je istakao da bi EU trebalo da odustane od "košmarnog scenarija SAD-a".

Orban je, započinjući svoj četvrti mandat, u obraćanju parlamentu rekao i da je era liberalne demokratije okončana, uz ocjenu da je on iznio konzervativnu viziju za svoju zemlju.

"Zamijenili smo propalu liberalnu demokratiju hrišćanskom demokratijom 21. vijeka koja garantuje narodu slobodu i sigurnost", istakao je Orban koji je na vlasti od 2010. godine.

Kako je naveo, takva demokratija podržava tradicionalni porodični model muškarca i žene, sprečava antisemitizam i omogućava privredni rast.

Premijer je ukazao na to da njegova vladajuća alijansa ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, ali je obećao da će u novom mandatu služiti u korist svih Mađara.

Naglasio je kako domovina ne može biti u opoziciji sama sa sobom, jer ona u velikoj mjeri nadmašuje stranku, a služenje domovini ne može zavisiti od toga ko je u opoziciji ili na vlasti.

"Stojim pred vama optimističan, pun nade i spreman da djelujem", poručio je premijer zastupnicima.

Zahvalio se svima koji su učestvovali na izborima, a pogotovo glasačima koji su podržali alijansu Fidesa i hrišćanskih demokrata.

Novi mađarski parlament izabrao je Orbana za premijera sa 134 glasa za i 28 protiv, nakon čega je on položio zakletvu.

Orbanova stranka Fides pobijedila je na nedavno održanim izborima, a predsjednik Mađarske Janoš Ader preporučio je zastupnicima na konstitutivnoj sjednici parlamenta da za premijera ponovo izaberu Orbana koji će u trećem uzastopnom mandatu, kako je najavljeno, nastojati provesti ustavne promjene.

Viktor Orban u mađarskom parlamentu (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban u mađarskom parlamentu (Foto: EPA-EFE)

Mađarski parlament u utorak je održao konstitutivnu sjednicu nakon uvjerljive izborne pobjede stranke Fides u aprilu, a ispred parlamenta se tog dana okupilo blizu 1.000 ljudi koji su protestovali protiv Orbanove vlasti koju nazivaju autoritarnom.

Orbana su mnogi okarakterisali kao desno orijentisanog nacionalistu te istakli kako je povećao kontrolu nad medijima i svoje saveznike stavio na čelo nekada nezavisnih institucija, istovremeno odbijajući da Mađarska primi veliki broj migranata zbog čega je u sukobu s Evropskom komisijom.

Orbanova stranka Fides ima 133 od ukupno 199 zastupničkih mjesta i on je premijer s najdužim stažom u Mađarskoj nakon pada komunizma.