Svijet
2

Vijeće sigurnosti UN-a podijeljeno oko toga ko je izveo hemijski napad u Siriji

Anadolija
Nakon što je izvještaj istražnog tima Ujedinjenih naroda potvrdio da je u Damasku 21. augusta korišteno hemijsko oružje, stalne zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) podijeljene su oko toga koja je strana koristila zabranjeno hemijsko oružje, javlja agencija Anadolija.

Zbog činjenice da u izvještaju UN-a nije navedeno ko je izveo hemijski napad, zemlje članice VSUN-a imaju različite stavove o tome.

Dok Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Francuska osuđuju režim Bashara al-Assada, Rusija tvrdi da ne postoji jasan dokaz o tome u izvještaju UN-a. Predstavnik Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Mark Grant tvrdi da su rakete korištene u hemijskom napadu imale kapacitet od 350 litara, naglasivši da jedino sirijski režim posjeduje tako sofisticiran vojni sistem.

Predstavnik Rusije u Vijeći sigurnosti Vitaly Churkin je istakao da ne postoje dokazi o tome ko je izveo napad u Damasku 21. avgusta dodavši da “sada svako želi u skladu sa svojim interesima da tumači izvještaj UN-a”.

Američka amabasadorica u UN-u Samantha Power tvrdi da tehnički detalji iz izvještaja potvrđuju da je sirijski režim izveo napad hemijskim oružjem.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon predstavio je jučer Vijeću sigurnosti UN-a izvještaj inspektora o navodnim napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Tim inspektora predvođen švedskim ekspertom Akeom Sellstromom bio je nadležan za utvrđivanje da li je hemijsko oružje bilo korišteno u napadima na predgrađe Damaska 21. avgusta. Istražitelji UN-a su utvrdili koje vrste hemijskih sredstava su korištene u Damasku, ali nisu donijeli sud o tome ko je odgovoran za napad.

U namjeri da spriječi vojnu intervenciju Zapada na Siriju, Rusija je predložila da vlada Bashara al-Assada stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, na što su pristale sve strane uključene u razgovore o ovom pitanju.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da je SAD spreman, ukoliko diplomatija zakaže, reagirati.