Urgentna sjednica
122

Vijeće sigurnosti UN-a danas hitno zasjeda povodom eskalacije sukoba Irana i Izraela

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održat će danas hitan sastanak zbog iranskog napada na Izrael koji se odigrao tokom prethodne noći.

Glasnogovornik Malte, koja ovog mjeseca preuzima rotirajuće predsjedništvo, rekao je novinarima u subotu uvečer da Vijeće sigurnosti namjerava da se sastanak održi u 16:00 sati u nedjelju nakon što je Izrael zatražio od Vijeća da osudi iranski napad i proglasi Korpus garde Islamske revolucije terorističkom organizacijom.

Iran je u subotu uvečer lansirao dronove i ispalio projektile na Izrael u svom prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju, rizikujući veliku regionalnu eskalaciju jer su Sjedinjene Američke Države obećale "željeznu" podršku Izraelu.

Izraelski izaslanik pri UN-u, u pismu predsjedniku Vijeća sigurnosti, nazvao je iranski zračni napad "flagrantnim kršenjem suvereniteta Izraela".

"Iran je pokrenuo direktan napad sa svoje teritorije sa više od 200 dronova, krstarećih projektila i balističkih projektila prema Izraelu", napisao je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan.

Dodao je, također, kako je napad je teška i opasna eskalacija.

U postu na X također je nazvao iranski napad "ozbiljnom prijetnjom globalnom miru i sigurnosti te istakao kako se nada da će Vijeće iskoristiti sva sredstva da preduzme konkretne mjere protiv Irana".