Libija
0

Vijeće neće preći u Tripoli prije oslobađanja zemlje

FENA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Nacionalno prijelazno vijeće, organ libijskih pobunjenika sa sjedištem u Bengaziju (na istoku zemlje), neće preći u Tripoli dok ne bude oslobođena cijela zemlja, rekao je u ponedjeljak agenciji AFP dopredsjednik Vijeća.

Mustafa Abdel Đalil, predsjednik Vijeća, rekao je u petak u Bengaziju da će Vijeće preseliti "sljedeće sedmice" u Tripoli, koji je sada pod kontrolom novih vođa zemlje.

"Nakon objave oslobođenja, doći će samo simbolički neki članovi Vijeća u Tripoli ili predsjednik Vijeća, ali to ne znači prelazak Vijeća", odgovorio je u ponedjeljak zamjenik Vijeća Abdel Hafiz Goga na pitanje da li će Vijeće preći ove sedmice, kako je u petak najavio Abdel Đalil.

"To će se dogoditi nakon objave oslobađanja cjelokupne libijske teritorije, Sebhe, Syrte i Bani Walida", rekao je osvrćući se na Gadafijeve utvrde.

"U Tripoli ćemo ići sljedeće sedmice. Tripoli je naš glavni grad", rekao je u petak Abdel Đalil pred plemenskim dostojanstvenicima i vojnicima u Bengaziju, gdje je Vijeće nastalo i gdje mu je bilo sjedište u vrijeme pobune, hiljadu kilometara istočno od glavnog grada.

Prijelazne vlasti su najavile 26. augusta, tri dana nakon što su zauzele glavnu četvrt Muamera Gadafija, u središtu glavnog grada, postepen prenos u Tripoli izvršnog ureda, ekvivalenta vlade.

Vlasti su precizirale da Nacionalno prijelazno vijeće cjelokupno, a posebno njezin predsjednik neće preseliti dok ne budu ispunjeni uslovi, naročito u sigurnosni.

Trenutno je većina članova izvršnog odbora u Tripoliju, dok brojni članovi Vijeća, uključujući i Abdel Đalila, nisu još bili u glavnom gradu od uspostavljanja Nacionalnog prijelaznog vijeća u Bengaziju, nakon ustanka protiv režima pukovnika Muamera Gadafija.