Libija
0

Šef pobunjeničke vlade stigao u Tripoli

FENA
Mahmud Džibril
Mahmud Džibril
Šef pobunjeničke vlade u Libiji Mahmud Džibril stigao je danas u Tripoli, izjavio je vršilac dužnosti ministra za informisanje u pobunjeničkom Nacionalnom prijelaznom vijeću Kaled Najm.

"Džibril je stigao danas, ali je na sastanku", kazao je Najm kratko za agenciju France Press.

Informaciju o tome da je Džibril, drugi čovjek Nacionalnog prelaznog vijeća, stigao u prijestolnicu potvrdio je i jedan neimenovani vojni izvor, koji je kazao da je on sletio u 15.30 po lokalnom vremenu na aerodrom vojne baze Metiga u istočnom Tripoliju.

Prijelazno vijeće je počelo da prebacuje svoju bazu u prijestolnicu iz istočnog grada Bengazija gdje je osnovano krajem februara, nastojeći da zamjeni režim odbjeglog vođe Moamera Gadafija.

Francuska agencija je izvijestila da je oko kancelarije bivšeg premijera u Gadafijevoj vladi Al-Sika Roada danas primjećena pojačana sigurnost.

Nacionalno vijeće libijskih pobunjenika do sada je priznalo skoro 60 zemalja, a među prvima su to učinile vodeće zapadne zemlje - Francuska, Italija, Velika Britanija i SAD, odmah poslije izbijanja sukoba između snaga Gadafijevog režima i opozicije.