Svijet
0

Libija: Pobunjenici krenuli na Sirtu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski Nacionalni prelazni savjet (NTC) saopštio je danas da su njihovi borci ušli u predgrađe priobalnog grada Sirte, koji je jedno od posljednjih mjesta lojalnih svrgnutom lideru Moameru Gadafiju.

U saopštenju se navodi da su pobunjenici probili odbranu lojalista u južnom i zapadnom dijelu grada na udaljenosti od oko osam kilometara od centra, ali da su naišli na žestok otpor, pa su se povukli.

Portparol NTC rekao je da su pobunjenici morali da se povuku dva kilometra da bi zbrinuli žrtve nakon napada na predgrađa, gdje su naišli na snajpere na višespratnicama i elitnu jedinicu privrženu Gadafiju.

Među snagama koje su protiv Gadafija, a čine ih bataljoni iz grada Misrate, udaljenog oko 200 kilometara zapadno od Sirte, ima najmanje četvoro poginulih i sedmoro ranjenih.

Musa Ibrahim, Gadafijev portparol, rekao je sirijskoj televizijskoj stanici da je "nekoliko hiljada dobrovoljaca" spremno na oslobođenje Libije od NTC.

Borci NTC naišli su na otpor u nekoliko uporišta koja brane Gadafija, među kojima su gradovi Bani Valid, Sabha i Gadafijevo rodno mjesto Sirta.

Tokom protekle sedmice pobunjeničke snage saopštile su da će za nekoliko časova zauzeti Bani Valid, ali su se povukle i od tada se njihovi borci nisu pokretali.
Francuski predsjednik Nikola Sarkozi i britanski pemijer Dejvid Kameron dočekani su juče u Libiji kao heroji, a po dolasku su obećali pomoć novim vlastima. 

Domaćini su im rekli da bi zauzvrat njihove zemlje mogle da dobiju ugovore o eksploataciji nafte i obnovi zemlje. 

Samo tri sedmice nakon što su pobunjenici, uz podršku NATO-a, svrgnuli Moamera Gadafija i zauzeli Tripoli, Sarkozija i Kamerona u glavnom gradu su dočekali lideri nove vladajuće koalicije.