Posjeta Libiji
0

Cameron i Sarkozy: Gadafi i dalje prestavlja opasnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Velike Britanije David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy posjetili su u četvrtak Tripoli i Benghazi i poručili da svrgnuti lider Moamer el Gadafi i dalje predstavlja opasnost.

Oni su prvi strani lideri koji su posjetili Libiji od rušenja Gadafijevog režima.

  • Sjajno je biti u slobodnom Benghaziju i u slobodnoj Libiji, rekao je Cameron prilikom posjete gradu na istoku zemlje, gdje su ga pozdravili okupljni mještani, prenosi France Presse.

  • Vaš grad je bio inspiracija svijetu. Pukovnik Gadafi je rekao da će vas loviti kao pacove, ali vi ste pokazali odvažnost lavova, dodao je britanski premijer.

Predsjednik Francuske Sarkozy rekao je da vjeruje u "ujedinjenu, a ne u podjeljenu Libiju".

  • Željeli ste mir, željeli ste slobodu, želite ekonomski napredak. Francuska, Velika Britanija i Evropa će biti na strani libijskog naroda, kazao je on.

Britanski premijer Cameron je prilikom posjete Tripoliju poručio da će Velika Britanija pomoći u hvatanju svrgnutog libijskog vođe.

  • Ovo nije gotovo. Pomoćićemo vam u pronalaženju Gadafija i njegovom privođenju pravdi, kazao je Cameron, javile su agencije.

Britanski premijer je uputio snažnu poruku pristalicama svrgnutog lidera da "odustanu od borbe" i najavio da će se misija NATO nastaviti "dok god je to potrebno" kako bi se zaštitili građani Libije.

Sarkozy je u Tripoliju istakao da Gadafi i dalje predstavlja opasnost i da je potrebno "dovršiti posao" na eliminaciji preostalih uporišta njegovih snaga.

U Libiju je u četvrtak doputovao i ministar vanjskih poslova Egipta Muhamed Kamel Amr, koji se sastao s predstavnicima Nacionalnog prijelaznog vijeća i drugim zvaničnicima.

Borci novih libijskih vlasti upali su tokom dana u četvrtak u Sirt, rodno mjesto Moamera el Gadafija, gdje ih je dočekala žestoka vatra pristalica nekadašnjeg libijskog lidera.