Velik broj oružja na ulici
0

U Tripoliju obnavljaju red i šalju borce kućama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova prelazna vlada u Libiji započela je proces obnove reda u Tripoliju nakon revolucije. Glasnogovornik Nacionalnog prelaznog vijeća rekao je da će borce vratiti kući, a one koje žele ostaviti u vojsci.

Po povratku sa samita u Parizu vođa Nacionalnog prelaznog vijeća Mustafa Abdel Jalil rekao je da će početi raditi na procesu pomirenja i da će tokom iduće sedmice preći u Tripoli iz svoje baze u Benghaziju.

U međuvremenu, glavni sekretar UN--a Ban Ki-moon pozvao je da se pomogne Libiji u njenoj tranziciji.

"Radimo na tome da UN može brzo reagovati na zahtjeve libijske vlasti", kazao je Ban Ki-moon.

Iako su neki dijelovi zemlje i dalje pod kontrolom snaga odanih Muameru Gadafiju, situacija u zemlji se smiruje, no ono što zabrinjava jeste što ulicama hara veliki broj naoržanih pobunjenika, zbog čega prelazno vijeće insistira na njihovom povratku domovima.

General Omar Haririja je rekao da su većina boraca inžinjeri, ljekari, pravnici ili stručnjaci iz neke druge oblasti i da će se uskoro vratiti na svoja radna mjesta.

"Ti ljudi su napustili sve kako bi nam se pridružili u borbi protiv Gadafija. Vratit će se prijašnjem načinu života, a ostalima pružamo mogućnost da se pridruže vojsci", rekao je on.

Ipak, EU je zabrinuta zbog velikog broja oružja na ulicama Tripolija. Viši zastupnik EU-a u glavnom gradu Libije istakao je da je da su "gotovo svi nosili kalašnjikove".

"Nismo previše zabrinuti zbog oružja. Još nam je potrebno kako bismo uhvatili Gadafija", kazao je za BBC Ali Tarhouni, član Nacionalnog prelaznog vijeća.

Podsjetimo, na konferenciji u Parizu je dogovoreno odmrzavanje sredstava i da se libijskim pobunjenicima stavi na raspolaganje 1,5 milijardi dolara kako bi se zemlja što prije oporavila.

Još nije poznato gdje se krije Muamer Gadafi, no on je prije nekoliko dana poslao poruku da će nastaviti borbu.