U sjedištu UN-a
0

Nove libijske vlasti obećale toleranciju i pomirenje

SRNA
Mustafa Abdul Jalil i Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Mustafa Abdul Jalil i Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Nova libijska zastava zavijorila se danas u sjedištu UN prvi put od svrgavanja Muamera Gadafija, a prelazne vlasti obećale su da će raditi u duhu tolerancije i pomirenja poslije sedmomjesečnog konlfikta.

Svjetski lideri su na konferenciji o Libiji čestitali libijskom narodu, a i jedni drugima, na svrgavanju Gadafija, koje je ostvareno uz vazdušnu podršku NATO-a.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon poželio je dobrodošlicu novim libijskim liderima u međunarodnu zajednicu i rekao da je Vijeće sigurnosti djelovalo kako bi zaštitio libijski narod od nasilja.

"Danas, moramo još jednom odgovoriti takvom brzom i odlučnom akcijom, ovog puta da bi se učvrstili mir i demokratija", dodao je Ban.

Libija se vratila državnoj zastavi koja je korištena od 1951. do 1977. godine, kada ju je Gadafi zamijenio potpuno zelenom zastavom Libijske Arapske Džamahirije.

Mustafa Abdul Jalil, predsjednik libijskog vladajućeg Nacionalnog prelaznog savjeta, obećao je da će djelovati u duhu tolerancije i pomirenja.

On je zatražio međunarodnu pomoć da bi zemlja izašla iz konflikta i izgradila demokratiju.
Predsjednik SAD Barack Obama pozvao je snage lojalne Gadafiju da polože oružje i objavio povratak američkog ambasadora u Tripoli, uz najavu pružanja pomoći u obnovi Libije.

Obama, koji se tokom dana sastao sa Jalilijem, rekao je da će Amerika izgraditi novo partnerstvo sa Libijom, značajnim proizvođačem nafte, kako bi pomogla da se oslobodi "veliki potencijal" te zemlje.

Predsjednik SAD pozvao je na provođenje brzih demokratskih reformi poslije višedecenijske Gadafijeve autoritarne vladavine.

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma, čija je zemlja dugo odbijala da prizna Gadafijeve protivnike, pozvao je UN da što prije ukinu zonu zabranjenog leta iznad Libije, koju je proglasio NATO.

Portparol svjetske organizacije izjavio je da će se međunarodni donatori i organizacije sastati do kraja dana kako bi osnovali Fond za obnovu Libije, kojim će rukovoditi prelazni savjet u Tripoliju.