{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama pozvao Gadafijeve snage da se predaju

S
20.9.2011. u 18:24
0
3
Obama pozvao Gadafijeve snage da se predaju
0
Obama pozvao Gadafijeve snage da se predaju
Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik SAD Barack Obama pozvao je danas snage lojalne Muameru Gadafiju da polože oružje i objavio povratak američkog ambasadora u Tripoli, uz najavu pružanja pomoći u obnovi Libije.
"Libijski narod danas ispisuje novo poglavlje u životu svoje zemlje. Mi ćemo biti uz vas u vašoj borbi da ostvarite mir i prosperitet koji mogu biti rezultat slobode", rekao je Obama u govoru na konferenciji o Libiji u organizaciji UN.

Obama je uputio ovu poruku u vrijeme kada se snage prelazne vlasti sukobljavaju sa Gadafijevim lojalistima u njihovim posljednjim uporištima.

"Oni koji još pružaju otpor moraju da shvate da je stari režim propao i da je vrijeme da polože oružje i pridruže se novoj Libiji", rekao je Obama, skoro mjesec dana poslije svrgavanja Gadafija uz pomoć vazdušne kampanje NATO-a.

Obama je dodao da će se američki ambasador vratiti u Tripoli ove sedmice i da će NATO nastaviti da pruža podršku libijskom narodu sve dok je on ugrožen.

Afrička unija danas je donijela odluku o priznavanju libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta.

Unija je u saopštenju izrazila spremnost da podrži prelazni savjet u naporima da u Libiji budu formirani organi nove, sveobuhvatne uprave.

Gadafijev portparol rekao je Reutersu da rat u Libiji može da potraje godinama i da pukovnikove snage imaju dovoljno oružja za takvu opciju.

On je dodao da je u toku ispitivanje zarobljenih stranih plaćenika i da se oni nalaze na "bezbjednoj lokaciji" u Libiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: