Pobunjenici sve bliže Tripoliju
0

Libija: Pali gradovi Zawiya i Zlitan

Sarajevo-x.com
Libijski pobunjenici koji se bore za svrgavanje s vlasti Muammara Gaddafija tvrde da su zauzeli dva strateška obalna grada te da su nadomak Tripolija.

Pobunjenici tvrde da su zauzeli Zlitan koji se nalazi 160 kilometara istočno od glavnog grada i grad Zawiya koji je oko 30 kilometara od Tripolija, u žestokim borbama u petak.

Vlada odana Gaddafiju je opovrgla tvrdnje pobunjenika, te navode da libijska vojska ima kontrolu u oba grada, javila je novinska agencija Reuters.

U međuvremenu se priprema evakuacija stranih državljana iz Tripolija.

"Borci su zauzeli Zlitan i bore se zapadno od grada", izjavio je za Associated Press Munir Ramizi, iz opozicionog Vojnog vijeća Mistrate.

U borbama je ubijen 31 pobunjenik i ranjeno je njih 120. Grad predstavlja ključnu poziciju na putu iz obližnje Misrate prema Tripoliju, a donedavno je bio opkoljen Gaddafijevim snagama.

U četvrtak su pobunjeničke snage zauzele rafineriju nafte u blizini grada Zawiya, koja je opskrbljivala vladine trupe, što zvaničnici odani Gaddafiju pokušavaju predstaviti kao netačno.

Rano u subotu pobunjenjenici su također izvjestili da su zauzeli sve strateške istočne luke grada Brege, prenosi AP. Međutim, to još uvijek nije potvrđeno.

Prema novinskim izvještajima pobunjeničke snage se približavaju Tripoliju i sa južne strane.

U međuvremenu Gaddafijev bivši zamjenik je pobjega, tvrde pobunjenici, i na putu je ka Evropi. Abdel Salam Jalloud je pomogao pukovniku Gaddafiju da dođe na vlast 1969. godine, u državnom udaru u kojem je srušena monarhija.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je saopćila da će u narednim danima iz Tripolija izvući strane državljane koji su radili u Libiji. Od kada su počeli sukobi u Libiji, procjenjuje se da je iz zemlje otišlo oko 600.000 radnika migranata, ali i veliki broj ih je ostao.